TerryBle
Вятърничав
Публикации: 206
|
|
« -: 03.09.2009 10:24 » |
|
Здравейте!
Напоследък мисля много дали кайта е подходящ за мен, като преди да взема решение, реших да попитам и хората с опит. Жена съм, малко под 30 години. Спортна натура - карам ски и плувам без проблеми. Преди няколко години, обаче, скъсах предна кръстна връзка на ски и се наложи да направя 2 операции, за да мога отново да карам. Все още се опитвам да превъзмогна страха си от скоростта след падането и вече се връщам към старата си форма. Като изключим леката болка в коляното, след по-голямо натоварване, основният ми проблем е по-скоро психически (остатъчен спомен за гадното падане), отколкото физически. Пробвала съм уинд-сърф, но без особен успех - приятелят ми има средно платно и малка дъска, което води до големи трудности - опитите да го карам бързо ме уморяват и в повечето случаи се отказвам без почти никакъв напредък. На пръв поглед, за незапознат като мен изглежда, че при кайта по-голямото натоварване е в ръцете и раменете, заедно с таза и кръста, а в коленете и стъпалата е по-"спокойно". Това оставя у мен впечатление, че кайт-сърфинга е по-подходящ за ветеран като мен. Искам да питам дали изводите ми са верни и ако е възможно някой, който е опитвал уинд-сърф, да сподели повече подробности за основните разлики.
С пожелания за попътен вятър, Тери
|
|
|
|
Вятър работа...
|
|
|
marino
|
|
« Отговор #1 -: 03.09.2009 15:40 » |
|
Ако си мислиш,че на тези години си ветеран hmmmmнаправо се отказвай още сега.
|
|
|
|
РЕМОНТ НА УИНДСЪРФ И КАЙТ ОБОРУДВАНЕ. адрес:София,Кокаляне,ул.Александър Генков №8 , тел:0888200617
|
|
|
|
lubo
|
|
« Отговор #3 -: 03.09.2009 15:55 » |
|
Отиваш на Острова,записваш се на един десетдневен курс и си отговаряш на всичките въпроси
|
|
|
|
bords:Naish 75l, RRD 85l,Lorch 105l,AHD 130l. sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
|
|
|
emos
Полъх
Публикации: 66
|
|
« Отговор #4 -: 03.09.2009 16:08 » |
|
Според мен при windsurfa има много по - голямо физическо натоварване особено при ръцете и гърба дори и краката ;+) При кайта кръста и краката. Това кой спорт си е личен избор, но да знаеш че при windsurfa бавно се напредва и е голяма хамалогия.
|
|
|
|
|
|
|
daniel
Отнесен от вихъра
Публикации: 424
SeaWolf
|
|
« Отговор #5 -: 03.09.2009 16:10 » |
|
Ако имаш дилема - кайт или уинд сърф и търсиш съвет - няма да го получиш... Колкото хора - толкова мнения ще чуеш.... И двете дисциплини са екстремни, но сякаш процента травми е насравнимо малък в сравнение със ските.... Аз карам сърф и сега се уча - и вече 2-3 години, при това не се съобразявам дали вятъра е силен или има големи вълни, и (чакай да чукна на дърво) освен мазоли по ръцете и пренебрежителни болки тук там други травми не съм получавал... Вярно е също така обаче, че още не съм на ниво да въртя салта, където риска от травми е по-голям.... От това, което чувам: уинд сърфа е по-безопасен, но по-дълго се учи.... Кайт може да подкараш значително по-бързо, но е по-опасен... ПАК КАЗВАМ - ТАКА СЪМ ЧУЛ ОТ ХОРА ПРАКТИКУВАЛИ И ДВАТА СПОРТА... Не е за подценяване и размерите на оборудването.... За сърф - задължително ти трябва кола с багажник... докато кайта се събира в един сак... Ти трябва сама да се насочиш, но..... задължително с учител... ПП: а годините ....... при теб са толкова, че в никакъв случай не може да са недостатък , а по-скоро преимущество
|
|
|
|
Адреналинът е най-добрия наркотик.... )
|
|
|
TerryBle
Вятърничав
|
|
« Отговор #6 -: 03.09.2009 16:26 » |
|
Даниел, ще паднеш колко смешно изглежда сърфа на приятеля ми в/у багажника на 3вратото ни пежо 206! аха-аха да сме извънгабаритни, нищо, че дъската е фън, така че размерите не са толкова важни! за хамалогията на уиндсърфа зная - доста съм се зорила на тая 125 л. дъска и заради болките в краката така и не можах да я подкарам. Не питах за насока към кой от двата спорта да се насоча, а по-скоро информация за същинското натоварване в коленете и стъпалата при кайта. Тъй като съм от хората, които бързо се палят, сега остана наистина да започна курс. За съжаление отпуската приключи и всичко остава за догодина! Благодаря за мненията на всички. Надявам се да се засечем скоро по спотовете, за да мога поне да погледам каране!
Попътен вятър, Тери
|
|
|
|
Вятър работа...
|
|
|
Sunny
|
|
« Отговор #7 -: 03.09.2009 18:25 » |
|
Аз в някоя тема бях писала за плюсовете и минусите и на двата спорта, ако се поразровиш може да я намериш. Иначе по темата не подценявай и финансовата страна на нещата - ако приятелят ти кара уиндсърф, по-добре се насочи натам, защото оборудването ви ще бъде общо и взаимнозаменяемо. Травми можеш и с двата спрота да си направиш, зависи как караш, а като начало кайта е опасен, но пък по-лесно се научава. Предимство за жена особено е и липсата на товаро-разтоварни дейности, но пък с уиндсърфа се свиква с това, особено ако нямаш много оборудване. Все пак като помислиш, че не може и само 1 кайт да имаш и дъска и то пак си заема място. Според мен мини пъро на уиндсърф или кайт училище. После ще можеш да караш 125 литровата дъска
|
|
|
|
Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
|
|
|
kalata_n
Духовит
Публикации: 136
|
|
« Отговор #8 -: 04.09.2009 09:51 » |
|
Струва ми се, че основното питане беше за натоварването върху колената - нещо което и на мен ми е любопитно. Би трябвало да може да се направи сравнение кой спорт товари повече.
|
|
|
|
|
|
|
emos
Полъх
Публикации: 66
|
|
« Отговор #9 -: 04.09.2009 10:39 » |
|
Аз и двата спорта съм ги пробвал та според мен много важно е как караш какво се опитваш да научиш и къде го караш. Примерно на Дъбник за кайт не е кой знае какво с този невероятен чоп ;+)мен от там ме заболяха коленете, нещо предобрих два дена един след друг по цял ден и сега си имам малък проблем.Та кайта повече натоварва краката и кръста дърпа те от една точка на тялото и ти даваш съпротивление с краката за да можеш да качваш както и когато скачаш колкото и да е приземяваш на крака (опитваш се де :+)) ) докато сърфа ръце гръб и пак крака ;+)Миналия пат като се прибирахме от Турция едно момче с Венци си беше скъсало кръсна връзка на коляното с сърф така, че умната ;+) и с двата спорта.
|
|
|
|
|
|
|
TerryBle
Вятърничав
|
|
« Отговор #10 -: 04.09.2009 11:16 » |
|
Благодаря, emos ! травма може да си докараш с почти всяко движение - познавам момиче, което къса предна кръстна при пресичане на светофар. важна е културата и информираността, когато правиш нещо. затова и питах.
благодаря и на теб, Sunny! ако започна да пресмятам разходите за всички хобита, които имаме с приятеля ми, вероятно ще полудея, така че нещата не опират до пари, а до кефа! разбираш, че с обща екипировка трудно можем да караме по едно и също време - все едно да ходим на ски с един екип! така че и това не е определящото.
така или иначе ще захвана сърф, бил той кайт или уинд! просто си правя "сметката" преди да се хвърля надолу с главата (и коленете)!
|
|
|
|
Вятър работа...
|
|
|
savich
Повей
Публикации: 1
|
|
« Отговор #11 -: 09.09.2009 21:25 » |
|
Здравейте, От 20-30 години се занимавам със ски и проблемите с колената са ми до болка познати.Миналата година започнах да се уча да карам каит,в края на сезона вече тръгнах на вода.След каране 3 часа на ден ,10 дни подред така ме заболяваха колената ,че не можех да ходя пеша.От нищо друго така не ми се е случвало да ме болят.Този сезон в началото пак същото,но след като натрупах опит и подобрих техниката проблема изчезна.В момента 20-30 дни подред по 3-4 часа каране не усещам натоварване в колената с изключение на "твърдите" приводнявания.
|
|
|
|
|
|
|
chill
|
|
« Отговор #12 -: 10.09.2009 09:07 » |
|
Моят опит от каране на уиндсърф на чоп и вълни, е, че се натоварват глезените, а не коленете.
|
|
|
|
Sails: Severne Convert 2016 7.5 Ezzy Wave SE 5.8 Ezzy Wave SE 4.7 Boards: Starboard Kombat 106L Starboard Kode 123L --- Pain is weakness leaving the body
|
|
|
TerryBle
Вятърничав
|
|
« Отговор #13 -: 10.09.2009 09:49 » |
|
савич, чил, благодаря за инфото!
с болките в краката се свиква! така че това няма да ме откаже. пък и съм във фаза, в която няма значение - като ти влезе мухата в главата, спасение не дебне отникъде!;)
|
|
|
|
Вятър работа...
|
|
|
|