Дано само не прецакат нещо Острова, да не стане като в Хургада, където хотелите са съсипали вятъра (според разкази на стари сърфисти). А пък нашето Черноморие вече съм го зае...ъ-ъ-ъ ...зарязал окончателно, най-много по за 2-3 дена на прогноза.
Ние се прибрахме вчера от острова и нямах търпение да споделя последните си наблюдения. Хубавото всички го знаем - духа, та чак кърти зъби
, обаче малко неприятните емоции, които преживяхме за първи път там. Милите местни хора, които познавахме, започнаха настървено да гледат парата. Челик е направил заслон за риговете и като пристигнахме много любезно ни предложи да го ползваме, после каза по 2 лири на платно, после каза по 2 лири на платно, да махнем гика. То както я беше подкарал щеше да ни накара и да ги навием, за да се съберат повече. Следващата "екстра" беше да накара момчето, което работи там да ни събере пари за чадърите, тъй както бяха безплатни при него за гости на пансиона. После докара една фадрома по обяд и без да предупреди хорицата от подветрената страна (които след това от праха може да се каже, че имаха ниви в палатките и караваната), започна едно риене и с гордост заяви, че ще прави голям къмпинг и паркинг, за да може да поеме много повече хора. Само да вметна, че "малкото" хора които бяхме сега там едвам се разминавахме на фунията. Но да се върна на инвестиционните планове, които май се изчерпват с привличането на много български туристи или каквито и да е - докато бяхме дойдоха руснаци, и никаква идея за подобряване на базата. Нямам предвид лукс, защото и така е чудесно, а например още една тоалетна и баня за къмпинга. Газ за бойлера докара чак след като се размрънкахме и то 2 дни по-късно. Ако сте обърнали внимание се появиха и табелки за продаване на земя в района около спотовете и по пътя към тях (там където е новия път за Шен). А по отношение на най-дразнещото нещо - онази мила сграда, която спира вятъра се оказа уиндъсърф център според кмета.
Кольо от сърфучилището много се старае, но според мен Хасан съвсем умишлено не занимава Илкджан с нищо друго освен да задобрява със сърфа, така че да си има домашен инструктор, да затвори кръга и да го махне от там. Пари да си купи обурудване ние всички му даваме достатъчно.
И понеже пазарните принципи важат навсякъде - има търсене (ние искаме да ходим там) има предлагане (там искат да ходим повече и по много) без значение дали реалните възможности на това място позволяват масовост, мисля че е време за сърфсъюз (нещо като профсъюз), не че ще окажем натиск на местните, но може да опитаме.
Моля да ме извините за тъмните краски на писанието ми, но така видях нещата.