Здравейте,
Харесах някой от темите и реших да питам и аз
. Когато си 100-105кг и духа 7-8 м/с, как постигате планиране/глисаж? Всеки сериозен коментар/съвет, ще бъде високо оценен. Моля не ми пращайте контакти на д-р Емилова. Това си го знам.
1. Дъска над 140л - Забелязах, че голямата дъска изисква по-голямо платно. Имам Fanatic 124Л (9кг) и 164Л(12-13кг) и с платно 6.8-7.2кв/м постигам по-добри резулати при по-малката дъска.
Голямата е тежка и въобще не обичам да я карам. Обаче, "майстор" като мен, на който джайба му е чуждо нещо, воднят старт е спасение, но на Черно море като вдигне вълна и водният старт
става много труден с 10м дълъг гик. Пробвах и Старбоард 160Л(Широка дъска) с НС 8.3кв/м платно и пак при 7-8м/с - Отново останах малко разочарован.
А и при по-сериозен чоп, нещата стават още по-неприятни с по-голямата дъска. Съпротивлението се засилва. Дали ако взема "вафлена" много лека голяма дъска, нещата, ще се подобят значително?
2. Забелязах, че ми се вдига носа на 124Л дъска при граничен вятър (8,5-9м/с)- задницата рие. Тогава местя базата напред и дори вдигам гика нагоре. Дали е правилно незнам?!
Юли беше качил едно клипче, в което казваха:
1. База назад--> Гик нагоре
2. База напред--> Гик надолу
Второто го разбирам, за "overpower" условия. Обаче при мен обикновенно са "underpower". Дали моето поведение е правилно (базата напред и гика нагоре)?
3. Според спецове (youtube), еластична финка помагала за по-ранно планиране и създава по-голяма подемна сила и повдига дъската. Някой пробвал ли го е?
4.Забелязвам, че с по-дълга финка качвам повече, но ме спъва при граничен вятър. За Александополис и дългите финки няма да коментирам - това от опит го знам
.
Основната дъска ми е старичка 2.84м дълга и при по-късата финка качването ми е невъзможно. Има ли зависимост положение база / качване (както казах аз карам с база на по-предно положение - 3/4 от трака)?
Дори с натискане на заден крак , свиване на преден и изместване на тялото напред не помага.
5. Има ли значение дължината на въженцата. Винаги съм обичал по-късите , обаче в мойта ситуация ( "малкото" килограми), кое е по-добре?
6. Имам NS S_Type 8.3кв, 3-камберно платно. Пробвах го с НС 60% мачта. Дали е достатъчно еластична за това платно (пише, че е "съвместима").
Задължително ли е да се набутвам за по-скъпа и по-карбонова? Ако някой има опит да сподели? Гледах колеги с по стари S_Type и ми се стори, че са по-добре опънати.
3D формта е по-ясно изразена.
Сигурно ви надух главите, но ми се ще да напредна малко.