"А там писти нямат. За мене това са си полегати пътеки и ски пътчета. На мес
Ако някой смята да ходи там за каране по писти да не се лъже. Не става. Но за Извънпистово каране е уникално. Особено лявата част на Швейцарският склон
За писти Банско е мястото. Колкото и да го плюеме е най-доброто на което аз сим карал. Няма Австрия, няма Италия, няма Швейцария. Най добрите и най прфектно обработените писти са в Банско."
Не знам какво да кажа, може би имаш право, тъй като аз последните години се отрекох доста от влекове и лифтове, и трапаната, и станах пантаджия...
Но, на мен ми се стори, че там ако идеш ще се накараш ЯКО, ако обичаш да караш по писти, също и извънпистово, както ти каза. Просто аз дотогава не бях спускал толкова дълго време, същевременно спускането съвсем не ми заприлича на полегата пътека и ски пътче
. Спуснах общо взето два пъти - по един път на ден
, но, така е, когато си пантаджия - цял ден бъхтеш, накрая със сетни сили се спускаш... Доколкото ми остана в главата нещо, четох че именно откъм италианската част (над Cervinia), някога е бил поставен рекорда за максимална скорост при спускане... По времето, когато бях там, сайта на курорта си правеше раклама, че там в момента тренира женския национален отбор на Италия по спускане... Не вярвам да тренират по полегати пътеки...
Даже първия ден като качвах, на една от по-горните писти, беше наредено някакво трасе, и по него просто хвърчаха именно девойки, и то все едно ги гледаш по телевизията... Тук е мястото да вметна, че карам ски от 24 зими насам, и що годе съм наясно със спорта. Е, вярно че 90% от тези 24 години са минали на влека на Пършевица над Враца, пистата при който, не може да изненада никой с нищо. Но все пак с брат ми я "отваряхме" и "затваряхме" всяка събота и неделя през тези 90%
, и ако не се лъжа правехме средно по около 40 спускания на ден. Така и не съм карал още на Банско по пистите... Миналата зима бях на едно състезание там по ски-алпинизъм, и като свършихме така ми се искаше да се пусна поне веднъж по тая Томба, че ми се виждаше прилично стръмна, ама толкова народ имаше, а и казаха че трябва да си взема карта за цял ден ли, к`во ли беше, и аз се отказах... Та мисълта ми е, че ти може би си прав за пистите около Матерхорн, но през моя поглед там можеш сериозно да си накараш... То зависи и какъв стил караш, де, аз обикновено го избивам на нещо от гигантски слалом до спускане, т.е. на висока скорост през цялото време, и там ми се видя повече от прилично. Карал съм само откъм италианската част. Айде, че много се заобяснявах...
Ето малко инфо от моето пътуване:
Ами аз ходих до едно градче до Милано да взема едни материали, и тъй като си пътувах със собствен бус, беше грехота да не се отбия до Алпите... От сума време мечтаех да ида до Торино само да погледна нагоре... То се оказа че имало такъв удобен подстъп към Матерхорн, че... Пътя е: Milano - Ivrea - пътя за Aosta (това е и пътя за Франция през тунела под МонБлан), и на Chatillon се отбива нагоре и се кара до градчето (курорта) Breuil-Cervinia. Пътя е супер-серпентинест, живописен, и, добре поддържан. В Breuil-Cervinia (BC) паркингите са безплатни. Хотел не можахме да намерим по-евтин от 45 евро на човек за 1 нощ, със закуска. Ние (пътувах с тъста ми) бяхме взели ядене като за месец напред (а цялото ни пътуване продължи 6-7 дни), ама не щат да дадат стая без закуска включена. Иначе закуската - прилична, даже за моите възможности, е, преди това си хапнах и от моята храна за всеки случай, де . Та, за две нощувки и две закуски платихме двама човека общо 180 евро, без каквито и да било резервации, и то в събота... Хотел две звезди май беше, абе лукс . Можеше да си спим и в буса в чувалите. А в събота и неделя там е лудница, особено в събота вачерта. Това е за пре-сезона (преди баш сезона). Датите бяха 15 и 16 ноември. Има и къмпинг на 8 км преди ВС, в друг курорт Valtournenche мисля беше. Има цени и инфо тук за цялата система, за хотели, за лифтове, уеб-камери, и т.н.:
http://www.cervinia.it/ Аз на лифтове така и не се качих, изпообелих си краката с пантите два дена и още ме боли единия . И не съжаляваам никак. Нагоре се качвам по пистите както и другите пантаджии, само дето 90 % от тях ме задминават като пътен знак...Е те сигурно са участници в тамошните сериозни състезания. За чисто каране на ски няма да отварям дума, щото условията са перфектни. Ама друго си е да го избъхтиш и после на края на деня да се сурнеш надолу... Абе, не съм пробвал, (че аз отидох да гледам и да "попивам", а не да карам ски) ама ми се струва че на "един дъх" е невъзможно да се мине цялата дължина от да речем Plateu Rosa 3500m, до 2050m - Breuil Cervinia, на скорост...
Ако имате въпроси за каквото и да е, питайте.
Поздрави от Враца!
Поздрави от Враца!