08.03.2026 13:40
Новини: Посетете нашият Online магазин, където можете да видите продуктите които продаваме, както и да си ги поръчате през Интернет.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 3 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Уиндсърф и физическа подготовка...  (Прочетена 20911 пъти)
daniel
Отнесен от вихъра
Публикации: 424

SeaWolf

« -: 30.11.2009 18:00 »

Някои вече заземиха бордовете...... други се надявят да покарат още малко....... за трети хубавото тепърва предстои, но е факт, че през зимните месеци можем да се подготвим за предстоящия сезон...
На мен ми е интересно  как физически правите това ?
Аз лично мога да споделя, че след ходене по фитнес зали преоткрих бягането на открито  dance, сутрин с гири от по 2 кг. във всяка ръка., като минималното време за бягане е 30 минути, а разстоянието е в порядъка на 4 - 6 километра, в зависимост от времето което разполагам.
Вярно, че не си "напомпан", но повярвайте ми във водата нямам умора..... освен това се чувствам много тонизиран, а и рано сутрин се поздравяваме с морето....
Намерих и други съвети за добра кондиция:
http://www.pritchardwindsurfing.com/content/view/330/38/

Адреналинът е най-добрия наркотик.... Smile)
lubo
Буревестник
Публикации: 893

« Отговор #1 -: 30.11.2009 18:17 »

Знам аз,че в бягането е истината,но пусти мо и мързел!В момента я карам на всекидневни упражнения вкъщи(коремни преси,лицеви опори)Обаче с тия празници дето идват,ще трябва да се мисли нещо по-сериозно.

bords:Naish 75l, RRD 85l,Lorch 105l,AHD 130l.
sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
Abit
Буревестник
Публикации: 855

тук-там

« Отговор #2 -: 30.11.2009 18:27 »

Физическа подготовка !? hmmmm  Дори не знаех че, трябва подготовка... и каква точно е целта на подготовката?
То като си помисля че, пакет цигари не ми стига на ден... трябва ли и цигарите да откажа?А можели да тренираш windsurf и да си пушач?
Snooky
Полъх
*
Публикации: 88

« Отговор #3 -: 30.11.2009 18:42 »

Аз лично зимата се отдавам на плуване Smile Пет пъти седмично ходя на басейн и средно по 3 километра крол ме вкарват в чудесна предлятна форма  Yeee

- Tabou Pocket Wave 78
- RRD Freewave 110
- Gaastra Poison 6.2, 4.2
- Gaastra Manic 5.3
- Maui sails Legend 4.7
lubo
Буревестник

« Отговор #4 -: 30.11.2009 19:59 »

Да,плуването е чудесен вариант!Но в Пловдив има май само един закрит басейн и да си сам в коридор, е като да искаш Август по обяд да караш сам на фунията taz

sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
Mitko
Отнесен от вихъра
Публикации: 389

Тиквеник :)

« Отговор #5 -: 30.11.2009 20:22 »

Аз го правя с плуване по принцип, сега искам да кача малко мас и се отдадох на фитнеса, но общо взето за форма предпочитам тичането и плуваннето. Като тичането правя сутрин- мин 30 мин. на гладно, така ми е перфектно после на плажа Smile
daniel
Отнесен от вихъра

SeaWolf

« Отговор #6 -: 30.11.2009 21:07 »

Физическа подготовка !? hmmmm  Дори не знаех че, трябва подготовка... и каква точно е целта на подготовката?
То като си помисля че, пакет цигари не ми стига на ден... трябва ли и цигарите да откажа?А можели да тренираш windsurf и да си пушач?
Уиндсърфът е спорт и като всеки такъв изисква някаква физическа натренираност - поне според мен.... нещо повече той е екстремен спорт и има ситуации, в които и живота ти може да зависи от физическото ти състояние... А и без тези рискови моменти, когато те заблъскат вълните и вятърът се опитва да изтръгне рига от ръцете ти - сам ще усетиш добре ли си физически или още малко ти трябва..
ПП: Юли неслучайно е сложил и емотиконче  dance.... като се замисля и това  Drinks е с тази цел - все пак литровите халби са тежки и честото им вдигане си е жив спорт  OK

rumba.racing
Буревестник
Публикации: 799

« Отговор #7 -: 01.12.2009 22:08 »

Според мен за Уиндсърфът не трябва да си много як по-важно е да имаш техника.
Колкото по-голяма техника толкова по малко умора и повече време каране.
Иначе става малко (як па глъм)
lukcheto
Off Line
Публикации: 2340

« Отговор #8 -: 01.12.2009 23:08 »

все пак литровите халби са тежки и честото им вдигане си е жив спорт  OK

Аааа тотално несъгласна съм аз, че вдигането на халбите помага за поддържане на формата Shocked

Всъщност много зависи кой и как гледа на спорта/сърфа и колко интензивно кара в сезона (и не само) Cool :D

Аз веднага мога да кажа за себе си, в сезона и ако духа от водата рядко подавам нос, това се случва, само ако съм стигнала саморазрушителното изтощение, което само аз знам кога настъпва + още малко мегдан да мога да се добера спокойно до храната и топлото... Обаче, ако през зимата съм го давала айляк и не съм поддържала формата изтощението настъпва особено осезаемо при първите влизания във водата в началото на сезона. Карането не е същото, по-скоро идва едно усещане за возене, а не за управление  и контрол върху процеса. Отнема много повече дни организма ми да се адаптира към интензивността на натоварването. Много ми е кофти това усещане! !!

Аз поддържам формата в момента с кросчета в парка, дори и да е студено пак.... Другото което много тонизира е скачането на въже. Принципно ходя и да плувам, но в София в момента не съм много наясно с басейните и посещаемостта им (затва парка ме зове) :D :D :D

ПП Надявам се позволяваш да заместим халбата бира с орехова торта и нектар от Ябълка в "Слънце- Луна" веднъж семдично...  :D

"Stop chasing shadows, just enjoy the ride" bravoo
~ фaNatic SkaTe/85l~the RoCk~
~Jo Jo is back home/67l~
~Гaa mАНiК/3.3m2~nuHko~
~Ka.KiLLeR/3.7m2~WaVe ASSassIN~
~Vandal Enemy/4.5m2~WANTeд.No.2~
~Idol/4.0m2~TheFlY~
~Idol/4.8m2~BillY~
lubo
Буревестник

« Отговор #9 -: 02.12.2009 00:33 »

Румба,между да си във форма и ЯК виждам огромна разлика,като съм напълно съгласен с Лукчето за началото на сезона!

daniel
Отнесен от вихъра

SeaWolf

« Отговор #10 -: 02.12.2009 09:25 »

Аааа тотално несъгласна съм аз, че вдигането на халбите помага за поддържане на формата Shocked
Надявам се позволяваш да заместим халбата бира с орехова торта и нектар от Ябълка в "Слънце- Луна" веднъж семдично...  :D
Мииииииииииииииии..... ИМАМЕ СДЕЛКА  OK , аз така или иначе бира не пия (някои ще кажат, че не ставам за сърфист), ама от трите  hip  Drinks  tequilla - с бирата ми се стори най-спортна  :D
Бягането ми харесва и с това, че след това мога спокойно да се насладя на една тортичка....
Освен това бягането с гири в ръце (според възможностите) натоварва  ръцете, гърба, рамената и придава на мускулите не обем , а издържливост, което според мен е различно от "якост". За техниката няма какво да коментираме - разбира се, че винаги е по-лесно, когато имаш и необходимата техника  OK

haydukata
Полъх
*
Публикации: 48

В интернет вятъра не спира

« Отговор #11 -: 11.01.2010 18:25 »

Специално за Даниел. Остави ги гирите да си почиват. И те душа носят. Ако все пак продължиш няма да е лошо да знаеш, че точно гирите разбиват ставите и можеш успешно да се докараш до бастун, патерици или друго средство, подпомагащо придвижването. Иначе лек крос /4км не повече/, последван от бокс 5-6 рунда по 3мин. и леки щанги. Особено препоръчвам бокса, но да се тренира, а не да се подготвяш за състезания, тъй като двете неща са различни. Като изключим факта, че се натоварва цялото тяло най - голямо усилие пада върху краката, гърба и предмишниците, а сещаш лисе кой наш любим спорт натоварва точно тези мускулни групи?

Tabou speedster 100l, RRD ltd V10 98l, Gaastra hybrid 6.7, Gaastra 6,2 Poison, Neilpryde speedster 5.7
vandal
Windmaster
Публикации: 683

по-добре от гика, от колкото от мотика

« Отговор #12 -: 12.01.2010 01:36 »

бира за бицепси, картофки за корем и като ни гонят, бягаме бързо...
квото ще да е, само не и лешперлък
плуване, тичане, колело,каланетика...все аеробни занимания за издържливост
и малко лицеви или шанги или кой за квото има време и възможности, малко мускули да се поддържат

кара каквото му попадне...

https://www.geckowindsurfschool.com/
http://www.windsurfyoga.eu/
Ceco
Модератор
Публикации: 1753

« Отговор #13 -: 16.01.2010 22:00 »

Според мен, плуването най-добрия вариант  Yeee
Иначе американците правят бизнес и по тази тема: http://www.totalwindsurfingfitness.com/

Boards: Exocet: Cross 94 l, I-Style 101 l, RS 4 114 l; Fanatic FW 105 l; SB Futura 121 l, Mistral Syncro 124 l
Sails: Loft Lip Wave 4.3; Loft Pure Lip 5.0; Loft Oxygen 6.3 & 7.3
Snowboards: Ride Concept TMS 161, Lib Tech T Rice Pro 157
Venelin
Pro :)
Публикации: 1097

« Отговор #14 -: 17.01.2010 22:22 »

Така... Тъй като тука се изписаха някакви странни неща за бири и картофи, нека да споделя разни работи от моя личен опит с надеждата да бъда полезен.

В началото всеки начинаещ започва да кара "на ръце". Докато дойде време да се отпуснеш на трапеца, да натрупаш техника, някои мускули и сухожилия виждат зверски зор. Гадното е, че натоварванията са предимно изометрични - т.е. мускулите стоят съкратени в дълги интервали от време, без да се стига до пик на взривна сила по време на каране. За сметка на това, нужата от взривна сила се усеща след падане и последващо теглене със старт-шкот.

Затова бих посъветвал всеки, който все още кара на ръце, да обърне сериозно внимание на следните мускулни групи:

1. Гръб.  Мускулите на гърба изнасят основната тежест на ветрилото по време на каране (отново повтарям, става дума за каране "на ръце"). Затова препоръчвам да обърнете сериозно внимание на тази мускулна група във фитнеса. Упражнението, което най-много се доближава до позиция на каране е придърпване на скрипец в широк надхват пред гърди от седнало положение. Препоръчвам по-голям брой повторения - 14-15 и повече защото целта не е натрупване на маса, а увеличаване на издръжливостта и поне някаква имитация на изометрично натоварване.

2. Ръце: предмишница, бицепс, трицепс.

Предмишница. Горните мускули на предмишницата се натоварват изключително много от стискането и дърпането на гика - до степен, в която пръстите не могат да държат повече. Всякакви "стискащи" упражнения са подходящи. Има и упражнение, което навярно сте виждали по разни картинки и книги - навиване на въже с тежест накрая върху тръба с изпънати напред ръце в надхват. Чудесно е.

Бицепс По време на каране "на ръце" бицепсите са почти постоянно съкратени. След един час на вода, болят зверски, както съответните им сухожилия. Препоръчвам класическо сгъване на щанга пред гърди в подхват, както и варианти на него. Ако във фитнеса има щанга с къс, крив лост, по-добре.

Трицепс. При теглене със старт-шкот се натоварва целият торс, особено трицепсите. За тях - отново класическо упражнение - сваляне на скрипец в надхват пред гърди до долу с ръце свити в лактите. Движението е от лактите.

3. Рамене. Освен, че участват в изнасянето на тежестта на ветрилото, раменните мускули (предна и средна част) изпитват огромно натоварване по време на учене на бийч-старт - в положението, когато начинаещият седи с часове наред с ветрилото над главата, стиснал гика, и се опитва да усети порива, който да го дръпне, а също така (погрешно) се опитва да изтласка гика над глава.

Идеалното упражнение за подготовка за този зор е т.нар. военна преса - изтласкване на щанга над глава в широк надхват, в седнало положение (за предпочитане с облегалка на 90 градуса зад гърба).

Така... Препоръчвам, разбира се и трениране на всички останали групи в обща тренировка. Просто е необходимо да обърнете по-специално внимание на горните групи. Задължително, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО питайте и инструктор във фитнеса за точната техника на упражненията и безопасното изпълнение!!! Инструкциите по-горе са схематични. Да не стане някоя беля!

Тъй като по принцип приемам всичко, което върша, много сериозно, смятам, че заниманията във фитнес-зала са невероятно полезни за увеличаването на качествения престой във водата (а също и на пистата, когато говорим за ски). Отново повтарям - целта не е натрупване на мускулна маса, а увеличаване на ефективността на мускулите.

Успех. Cool

"Do or do not. There is no try."

Board: Fanatic Shark 145 l.
Sails:   8.4 Loft O2, 6.5 BiC Cruiser, 5.2 Loft 360Free
Skills:  Freeride
Temper: Very friendly but aggressively unpleasant when annoyed
Страници: 1 2 3 »   Най-горе
Печат
Отиди в: