Ми аз лично няма да съм щастлива, ако гадинката ми се увърти в краката
Първоначално помислих, че е морена или змиорка докато я вадеше от водата, а тоя пич бая рефлекс трябва да е имал, за да я хване с голи ръце.
Продължавам с черешката на тортата - Сотавенто и двата центъра на Рене Егли.
Центровете се намират на най-добрите места за уиндсърф. Ако другаде не духа или вятъра е слаб, това е мястото на което няма да останете разочаровани. Фунията там работи с пълна сила. Вятъра е изключително плътен и постоянен.
Забавен е факта, че прогнозите на гуруто и файндера нямат нищо общо с реалната ситуация там. Неверни са дори данните които подава метростанцията от спот 1, защото се намира в дупка точно под голям склон. Като видите какво подава, спокойно може да си добавите около 8-10 възела отгоре при силен вятър и ще получите реална информация за вятъра във водата - това разбира се важи, ако вятъра е с посока предимно север. Например : в един и същи ден от център2 се преместихме на 1. Вятъра на 2 отчиташе повече нотове от 1, но реално на едно вятъра до водата беше много по-силен.
Прогнозите пък даваха, че ще хванем много силен вятър първите дни, а след това всеки ден ще спада все повече. Мда, ама първите дни имаше от 16 до 25 възела след обяд и след това така взе да се дига, че последният ни ден, който по прогноза го даваше 12 възела и трябваше да е най-слабия ни удариха едни от 35 до 50 нота, при които пясъка ни свали кожата и си беше цяла битка да се доберем до колата.
Сега за самите центрове:
Намират се на 4км един от друг по плажната ивица в двата края на плитка лагуна, която рядко можете да видите с вода.
Плажната ивица е огромна и на ширина и на дължина със хубав ситен пясък.
Едно се води култов - там се провежда и световната купа, но на мeн 2 ми хареса повече.
На 1 вятъра е по-силен но и много по-поривист и често има чоп. Има огромна зона отцепена за кайт и има ограничение докъде да сърфирате. На около 500 метра има голям хотел и по тази причина е по-голяма ръганица на спота от лежащи по шезлонгите курортисти. Иначе пък е по на завет, ако не карате и и има сянка от големи палми.
На 2 плажа е по-добър, водата е гладка и плитка доста навътре. Не е толкова поривисто и няма ограничения къде да сърфирате,което не е маловажно като се има предвид, че на силни прогнози вятъра е офшор. На център 2 е забранено за кайт. На този спот са и училищата, но те или са в лагуната при по-силен вятър или приключват към обяд, когато вятъра става силен.
И двата центъра са ново оборудване в огромни количества - има от всичко за всеки. Бройката на персонала е впечатляваща. Имат наблюдателни кули на които нон-стоп седи човек и следи всички ли са ОК във водата. Държат на вода постоянно няколко джета и при най-малкия признак за проблем пристигат моментално, като поддържат връзка по радиостанции и с хората на наблюдателниците. Работят до 7 вечерта. На центровете освен да наемете, може и да ползвате гардероб за собственото ви оборудване, за да не го мъкнете всеки ден. Като цяло усещането е, че там уиндсърфинга е издигнат на едни други висоти - превърнат е в култ и начин на живот.
Център 1
Център 2 или поне това което може да се види през летящият пясък на повечето снимки
И за финал една глупава случка:
Бяхме на център 1, вятъра духаше с над 40 възела, а ние с недоумение гледахме един човечец до нас, който беше излезнал от водата вече и си прибираше оборудването, като кротко си разригваше едно камберно платно с доста сериозна квадратура.
Седяхме си до него и компетентно коментирахме, че "у тоя духалник т'ва камберното хич му не требе"
Човека приключи, отвори един бус целия в рекламни лепенки в който се виждаше оборудване дет не сме и сънували, качи се и подпали, а аз реших в последния момент да го снимам, щот мернах че на буса пише някакъв отбор.
След като се прибрахме отворих снимките да ги прегледам и установих, че сме били до една от най-големите живи легенди в този спорт - Бьорн Дункербек - Е11.