free
Духовит
Публикации: 102
|
|
« -: 04.05.2010 18:14 » |
|
Здрасти на всички. Нов и готов . Ами нуждая се от малко добри съвети . Решил сам да се екипирам вече- че няма за кога. Незнам какво точно да взема, т.к. сам начинаещ, но сте пробвам да задам конкретни въпроси. Тежа 70 км./180см., 30 години в отлична форма, но в други 3-4 спорта. Имам 15 h. със сърф учител, но пръснати във времето и още толкова без учител. Успявам да изглисирам и да направя плажен старт. Не съм влязъл в страповете още, т.к. всеки сезон все цикля с по два-три часа на вода. Закачал сам се едва 3-4 пъти с трапец и то на слаб вятър. Това е нивото ми, но желание и физика дал господ, така че мисля че със собствени неща и много бой сте напредна бързо. Ще карам със сигурност в морето, на язовир, колкото да пробвам и ако няма море наблизо- но морето го сънувам от както се помня, така че ще е море. ще ми се да карам всеки ден, към 15-20 дена на сезон, т.к. за съжаление не съм се родил на морето и няма да мога да дебна само прогнози, а и финансите са ограничени. Нови неща също няма да взема или поне сега не. Първо трябва да влажа вчас. Ето ми питанията: 1. Дъска- freeride, по- широчка 120-130l- добре ли е?- харесал сам едно такова AHD втора ръка за 600лв. Кара ми се много на вълни, но с тясна дъска не успявам да направя все още поворот. Най- малката дъска на която сам се качвал беше 120л. за freestyle- борих се доста, но без падане направих едва 2 поворота. така че за малка и тясна дъска определно ми е рано. чета тук там, че всички карат под 110 л. , но имам сериозни притеснения, че сте напредна бързо ако взема малка дъска, а и ми се кара често- сиреч търся нещо по универсално. 2. Риг- какво да гледам когато избирма мачта и платно и колко голямо платно да взема- сте взема едно, докато стана по-уверен и после със сигурност ще има второ. Мисля си за платно между 5.5-6.5- как ви се струва?. С такива платана и дъска 140л. успявах да си изглисирам и се чувствах горе долу добре. сте ми се и да е армирано, че за малкото карания които имам успях да скъсам 2 платна в прибойа Искам да се вместя в 1000лв. без трапец и неопрен. 3. Какво ми трябва на първо време задължително и има ли някакв ред как да си купувам нещата. Например като при ските- задължително нови и удобни обувки; подходящи дрешки за да не мръзнем и да ни е сухо и едва тогава ски, маска, каска и т.н. Благодаря предварително за съветите.
|
|
|
|
|
|
|
Юли
|
|
« Отговор #1 -: 04.05.2010 22:02 » |
|
Здравей free и добре дошъл във форума Явно добре си се подготвил . Дъска за БГ е добре да е между 120 и 150л, зависи от това къде ще я караш, какви умения имаш и колко тежиш. Платно за учене е добре да е към и под 6кв, за глисаж по-скоро към 7кв. Препоръчвам неопрен, боти, евентуално и ръкавици да си вземеш нови, най-вече от хигиенна точка. Ново трябва да е карето, дъската огледай с някой който е наясно, платното да не е много матово, гика да не хлопа, мачтата да стои права.
|
|
|
|
Аз съм легенда Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3 Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96 Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0 Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
|
|
|
Sunny
|
|
« Отговор #2 -: 05.05.2010 09:17 » |
|
Здраевй free На първо време си вземи сърфа и неопрен, после трапец и от каквото установиш, че ще имаш нужда. Ако искаш мини през магазина, ще ти помогна със съвети, иначе тук трябва цял ден да пиша. Магазинът се намира тук: http://sunnyx3m.comМоят телефон е O899998599 Съни По празниците ще останем в София, така, че звънкай и ще се видим да ти дадем съвети, защото правилния избор на неща е по-сигурния път към напредване.
|
|
|
|
Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
|
|
|
free
Духовит
|
|
« Отговор #3 -: 05.05.2010 13:54 » |
|
Здрасти Юли. Ценни съвети, благодаря ти - определено от подобни имам нужда. Неопрена, дрешки и ръкавици определено ще са нови. За неопрена си мислех да е в края на лятото, когато позахладнее. Но предполагам си прав, така че сте гледам да взема и него по-скоро, за да не мръзна като позадуха и не си направя поворотите...отново . И каре ще взема ново- предполагам за да не остана насред водата става дума- четох някъде за това, но не ми беше хрумвало, точно пък каре да вземам ново. Кажи какво да гледам по-точно по дъската? за удари и поправки ли? Значи ако взема нещо към 130л. няма да стана обект на присмех или да ми е голяма след година-две? Незнам дали ще упсея да закарам в магазина найкой който да помага- имам познати които карат, но не са ми толкова близки, за да ги ангажирам. По платното освен да не е матово, да няма кърпено, протрито или изгоряло какво друго може да се види- има ли значение от коя година е, препоръчай и някоя марка или модел? Нужно ми е нещо по-универсално и за платно и за дъска. Определно става дума за Българското море. Като надобреа сам ще ида където трябва, а и няма да питам какво ми трябва . Здравей free и добре дошъл във форума Явно добре си се подготвил . Дъска за БГ е добре да е между 120 и 150л, зависи от това къде ще я караш, какви умения имаш и колко тежиш. Платно за учене е добре да е към и под 6кв, за глисаж по-скоро към 7кв. Препоръчвам неопрен, боти, евентуално и ръкавици да си вземеш нови, най-вече от хигиенна точка. Ново трябва да е карето, дъската огледай с някой който е наясно, платното да не е много матово, гика да не хлопа, мачтата да стои права.
|
|
|
|
|
|
|
free
Духовит
|
|
« Отговор #4 -: 05.05.2010 14:07 » |
|
Здрасти Sunny, Мерси и на теб. явно наистина ще ми се наложи и неопрен да взема веднага, макар че не ми влизаше в сметките на първо време. През празниците отивам в Гърция- не съм бил никога и определено ще се огледам наоколо дали няма да мога да направя едно кръгче с някоя училищна дъска. През седмицата съм на работа, така че ще е някоя от следващите съботи. ще се обадя предварително. Не се обиждай но предполагам си търговец, а те рядко са така добронамерени че да ти кажат кусурите на това което купуваш. Затова и още не съм се отбил в магазина, а и по принцип не разпитвам продавача, а се опитвам да събера възможно най-много инфо и като сам готов направо да ида и да си каза това и това искам. Но определено ще се обадя най-малкото да видя какво предлагате, току виж си ми опровергал стратегията
|
|
|
|
|
|
|
Sunny
|
|
« Отговор #5 -: 05.05.2010 14:20 » |
|
Здрасти Sunny, Мерси и на теб. явно наистина ще ми се наложи и неопрен да взема веднага, макар че не ми влизаше в сметките на първо време. През празниците отивам в Гърция- не съм бил никога и определено ще се огледам наоколо дали няма да мога да направя едно кръгче с някоя училищна дъска. През седмицата съм на работа, така че ще е някоя от следващите съботи. ще се обадя предварително. Не се обиждай но предполагам си търговец, а те рядко са така добронамерени че да ти кажат кусурите на това което купуваш. Затова и още не съм се отбил в магазина, а и по принцип не разпитвам продавача, а се опитвам да събера възможно най-много инфо и като сам готов направо да ида и да си каза това и това искам. Но определено ще се обадя най-малкото да видя какво предлагате, току виж си ми опровергал стратегията Хехехе аз имах предвид да минеш, за да ти дам съвети какво да гледаш за дъската и платното. А относно това, дали съм добронамерена бих искала да кажа нещо. Нали разбираш, че ако лъжех хореата, този магазин нямаше отдавна да съществува. Всеки мой клиент винаги е получавал най-точните съвети за избор на оборудване, дори и когато не го купува от мен. Винаги съм правела всичко, което е по силите ми да помогна на всеки колега сърфист с каквото мога и сигурно ако поразпиташ ще се увериш в това. Просто исках да си спестя доста писане, защото наистина има доста неща които мога да ти кажа да имаш предвид при избора на оборудване. А и все пак не е зле да имаш избор
|
|
|
|
Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
|
|
|
free
Духовит
|
|
« Отговор #6 -: 05.05.2010 16:28 » |
|
Мерси, Sunny. Бях само искрен- нищо лично . Както вече писах като намеря малко време ще се обадя да се разберем кога е удобно да мина да поразпитам и да се огледам за нещо в магазина ви. Хехехе аз имах предвид да минеш, за да ти дам съвети какво да гледаш за дъската и платното. А относно това, дали съм добронамерена бих искала да кажа нещо. Нали разбираш, че ако лъжех хореата, този магазин нямаше отдавна да съществува. Всеки мой клиент винаги е получавал най-точните съвети за избор на оборудване, дори и когато не го купува от мен. Винаги съм правела всичко, което е по силите ми да помогна на всеки колега сърфист с каквото мога и сигурно ако поразпиташ ще се увериш в това. Просто исках да си спестя доста писане, защото наистина има доста неща които мога да ти кажа да имаш предвид при избора на оборудване. А и все пак не е зле да имаш избор
|
|
|
|
|
|
|
Mod_One
|
|
« Отговор #7 -: 05.05.2010 17:19 » |
|
1. Дъска- freeride, по- широчка 120-130l- добре ли е?- харесал сам едно такова AHD втора ръка за 600лв. Кара ми се много на вълни,
Привет free, има сериозно противоречие в исканията ти (е, всеки иска млада, красива и ..., ама ) Wave дъски над 100л и по-широки от 60см на практика няма. А и е доста трудно (и опасно) да се кара с голяма дъска на вълни. Иначе 120л модерен wide board (около 70-73см), е много добре за твоите килограми! Хич няма да ти е малък, повярвай ми. Успехи
|
|
|
|
\\\ | /// \\ - - // ( @ @ ) -------o00o-(_)-o00o------- F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
|
|
|
Eddie
|
|
« Отговор #8 -: 05.05.2010 17:42 » |
|
Значи ако взема нещо към 130л. няма да стана обект на присмех или да ми е голяма след година-две?
Здрасти free и добре дошъл във форума .130 литровите носят платна,с които спокойно можеш да караш на слабо време-бих казал,че това е основна дъска за БГ. (Юли също ти го е обяснил).В крайна сметка,за да напредваш ,трябва да караш колкото се може повече.(Така или иначе,след време ще установиш ,че ще ти трябва повече от една дъска ...) Хубаво е да не отричаш язовирите -това също ще ти намали доста каранията и съответно напредъка.Успех П.П. Sunny е дама
|
|
|
|
Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L. Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
|
|
|
free
Духовит
|
|
« Отговор #9 -: 05.05.2010 17:46 » |
|
Здрасти Zaho, добре си схванал идеята ми- хем млада хем красива . С вълните така или иначе в момента няма да се справя, може би по-натам. А килограмите ми никак не ме притесняват за тази дъска, по-скоро уменията ми в момента ме притесняват за 120л. Дай пример с link или просто дъска като за мен. Това е дъската, за която споменах в първия пост. Виждал я сам я на живо но 130л. За съжаление не съм карал такава, но ми хареса точно защото ми се вижда широчка AHD free diamand 117l. Привет free, има сериозно противоречие в исканията ти (е, всеки иска млада, красива и ..., ама ) Wave дъски над 100л и по-широки от 60см на практика няма. А и е доста трудно (и опасно) да се кара с голяма дъска на вълни. Иначе 120л модерен wide board (около 70-73см), е много добре за твоите килограми! Хич няма да ти е малък, повярвай ми. Успехи
|
|
|
|
|
|
|
Eddie
|
|
« Отговор #10 -: 05.05.2010 18:06 » |
|
Здрасти Zaho, добре си схванал идеята ми- хем млада хем красива . С вълните така или иначе в момента няма да се справя, може би по-натам. А килограмите ми никак не ме притесняват за тази дъска, по-скоро уменията ми в момента ме притесняват за 120л. Дай пример с link или просто дъска като за мен. Това е дъската, за която споменах в първия пост. Виждал я сам я на живо но 130л. За съжаление не съм карал такава, но ми хареса точно защото ми се вижда широчка AHD free diamand 117l. Това е дъска на 8 години. (При този литраж,съвременните дъски са с около 10см. по широки ) Аз купих първия си материал от Алпин Спорт -дъската беше чисто нова,съвременна и съответно-хубава.За платната и останалото,което ми продадоха там - по добре да не споменавам. Така че,имай си едно на ум Мисля,че това е последното място,където биха ти помогнали с експертно мнение,поне що се отнася за сърф.
|
|
|
|
Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L. Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
|
|
|
Mod_One
|
|
« Отговор #11 -: 05.05.2010 18:10 » |
|
Еди е прав, модела е от 2002 година, и формата е 'малко' старичка. Сега с тази ширина се правят слаломни дъски около 120 литра. На времето беше прилична дъска, аз лично съм кaрал Free Dimond 117 литра (точно тази на твоята снимка) и не беше лоша ... тогава
|
|
|
|
\\\ | /// \\ - - // ( @ @ ) -------o00o-(_)-o00o------- F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
|
|
|
free
Духовит
|
|
« Отговор #12 -: 05.05.2010 18:17 » |
|
Здрасти и на теб Eddy, Много гостоприемен форум. Браво на вас . За Sunny ще го имам предвид, в началото не разбрах че е жена, но то и няма значение . Язовирите не ги отричам, но сърцето ми е хвърлено в морето, та затова си мисля че няма да ме срещнете скоро там Здрасти free и добре дошъл във форума .130 литровите носят платна,с които спокойно можеш да караш на слабо време-бих казал,че това е основна дъска за БГ. (Юли също ти го е обяснил).В крайна сметка,за да напредваш ,трябва да караш колкото се може повече.(Така или иначе,след време ще установиш ,че ще ти трябва повече от една дъска ...) Хубаво е да не отричаш язовирите -това също ще ти намали доста каранията и съответно напредъка.Успех П.П. Sunny е дама
|
|
|
|
|
|
|
free
Духовит
|
|
« Отговор #13 -: 05.05.2010 18:20 » |
|
хммм . ами препоръчайте нещо тогава- явно сам тръгнал в грешна посока. Какво мога да взема на старо да речем за 600 - 700лв.
|
|
|
|
|
|
|
Mod_One
|
|
« Отговор #14 -: 05.05.2010 18:21 » |
|
... За Sunny ще го имам предвид, в началото не разбрах че е жена, .....
Каква, жена бе човек - тя е АНГЕЛ .....
|
|
|
|
|
|
|
|