01.11.2024 08:39
Новини: За водните екстремни спортове, плуване и гмуркане предлагаме екипировка на фирмите:  Bare, Sooruz, Ascan, GUL, Aquasphere, Aqualung, Beuchat, World Industries, AirHead, Sooruz, DryPak и Spokey.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: Разни квадратури, разни идеали :)  (Прочетена 6622 пъти)
Eddie
Модератор
Публикации: 1102

« -: 05.11.2010 02:12 »

Извод:
Едно прекрасно място за почивка , но не и за истинко каране на сърф,  
Lago Di Garda видео:
http://www.youtube.com/v/Ocqxj0DiN3o?version=3

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
Здравко
Полъх
*
Публикации: 10

« Отговор #1 -: 05.11.2010 18:38 »

Еди ,

видеото , което си сложил е много добро и от него ясно личи , чаршафите с които карат тези хора. Под истинко каране на сърф разбирам - лично за мен - макс. големина на платното до 5.00 иначе да се возиш на кораб и с 7 м^2  и повече  платно ( лично аз не съм много фен на платната над 6.2 )  става , но няма смисъл тогава да биеш този път до там , същия успех ще постигнеш и на нашето черноморие и ще ти излезне в пъти по - евтино.Синът ми просто отиде,за да види това място да ли става за каране и мисля че изводът, направен по - горе е правилен.Ако си решил да ходиш на почивка там О.К това наистина е едно райско кътче , но  за истински сърф в Гърция и Турция е 100 пъти по - добре.
Eddie
Модератор
Публикации: 1102

« Отговор #2 -: 06.11.2010 00:55 »

Здравко,
на мене като на не"про" и доста начинаещ,тия от филмчето не ми изглежда като да се возят.... :-O-:
За да не спамя темата,ще пусна отделна,разискваща истинското и неистинското каране... OK

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
marino
Буревестник
Публикации: 805

« Отговор #3 -: 06.11.2010 11:19 »

Здравко не знам от къде си и не знам в какви условия караш,но много хора в България включително и аз,както и Еди не можем да си позволим на всяка прогноза да търчиме до Турция.В тази връзка ще ти спомена,че карам ИСТИНСКИ почти всеки уикенд ,а най-малкото ми платно е 5.4кв. и е влизало точно два пъти във вода.Ако спазвам твоята логика трябва да се откажа от този спорт.Мисля,че всяко каране си е каране щом ти доставя удоволствие.А за ходене до Гарда за да караш голям материал наистина не си струва.Това все пак е мое мнение.

РЕМОНТ НА УИНДСЪРФ И КАЙТ ОБОРУДВАНЕ. адрес:София,Кокаляне,ул.Александър Генков №8 , тел:0888200617
The Bear
Отнесен от вихъра
Публикации: 432

Цецо от Враца

« Отговор #4 -: 06.11.2010 13:24 »

...че карам ИСТИНСКИ почти всеки уикенд...

Ама това, сериозно ли? Ако е така, ще взема да минавам и аз на формула...  Smile

92кг, 186см, Global Wave 98l _ Icon 145l _ Combat 4.2 _ Lip Wave 5.2 _ Pilot 6.0 _ Glide 7.5 _ GTX 9.0 (доволно изпробвано)
Vancho laifa
Отнесен от вихъра
Публикации: 439

« Отговор #5 -: 06.11.2010 17:12 »

Здравко не знам от къде си и не знам в какви условия караш...

Без да прозвучи като реклама или заяждане ама Здравко кара с платна от 3.5 до 5.2 и голямата му дъска е 80тина литра. От колко години е така той да си каже ама за първи път бях с него на Острова през 2002г. а на к. Градина 1985г. Големият му син Люб(п)чо май има само една дъска около 65 л. и кара с 3.8 - 4.7 а малкия на четири-пет години обикаляше със сърф залива на Градина сам, та на майка му и се изправяхя косите Smile

إيفان الحياة
drv
Вятърничав
Публикации: 264

« Отговор #6 -: 06.11.2010 18:31 »

Поправете ме ако греша но не е ли по важно платното да е ПОДХОДЯЩО от колкото да е малко.
Извинете ме за сигурно новобранския въпрос но какво е предимството на много малкото платно (освен предимството, че заема по - малко място)? Аз лично винаги когато съм влизал с по-малко от колкото ми е нужно платно съм съжалявал много. Т.е. за мен е много по изморително да карам когато вятъра не ми достига от колкото когато ми е в повече. Даже обичам да ми е в повече - тогава някакси всичко става по - лесно.
Малко офтопик се получи, но би ми било интересно да чуя коментари по - горния въпрос, защото в тази тема се цитираха квадратури които не мога да си ги представя честно казано.

Boards - Starboard Futura 154/90см., Starboard Futura 124/76см., Starboard iSonic 111/68 см.
Sails - Neilpryde RS:Slalom 9,5, H2 Racing 8,7; H2 Racing  7,7; RS:Racing 6,7
Weight: 110 kg
Vancho laifa
Отнесен от вихъра

« Отговор #7 -: 06.11.2010 19:40 »

И аз мисля че последните няколко постинга са за нова тема - примерно "Кой с колко големи платна и дъски и къде обича да кара". Моля някой от администраторите да раздели и премести по негово усмотрение неподходящите мнения в нова тема  Smile

إيفان الحياة
Vancho laifa
Отнесен от вихъра

« Отговор #8 -: 06.11.2010 22:50 »

Благодаря Eddie, ще почерпя   Drinks

Темата би трябвало да предизвика широка полемика относно кое е голямо и кое малко  :D ама на всеки му според способностите, както беше казал един другар...

Аз лично предпочитам да карам (от този сезон след прекарани 3 месеца на Остова) с безкамберни платна между 5 и 6 квадрата и дъска 115 л - free raid. Според мойте разбирания те отговарят за вятър между 8-9 и 12-14 м/с. Всичко по-голямо от 6,5 м2 съм го обявил за продажба (можете да проверите в раздел "Борса"). Така също не мисля че не бих си взел да кажем платно 4,7 и дъска под 95 л. Причини най-различни но главната може би е че съвсем скоро отбелязах 5 години от навършването на половин вековен юбилей (май пак трябва да почерпя  Drinks) Има достатъчно младежи и девойки, който да ме кефят когато ги гледам как карат и скачат когато духа над 15 м/с.

إيفان الحياة
plux67
Полъх
*
Публикации: 45

Trust me I'm Bulgarian

« Отговор #9 -: 06.11.2010 23:22 »

Сякаш долавям някакво пренебрежение към големите материали .

180cm 88kg now   RRD X-Fire V3 122 + NP RS/RACING EVO IV 8.6
drv
Вятърничав
Публикации: 264

« Отговор #10 -: 07.11.2010 00:53 »

... и от него ясно личи , чаршафите с които карат тези хора.
Чаршафи.. чаршафи.. колко пък да са чаршафи? На мене на 9-чици ми приличат.  hmmmm

Boards - Starboard Futura 154/90см., Starboard Futura 124/76см., Starboard iSonic 111/68 см.
Sails - Neilpryde RS:Slalom 9,5, H2 Racing 8,7; H2 Racing  7,7; RS:Racing 6,7
Weight: 110 kg
Vancho laifa
Отнесен от вихъра

« Отговор #11 -: 08.11.2010 14:40 »

Сякаш долавям някакво пренебрежение към големите материали .

Мисля че в горната полемика Здравко искаше да каже че в Лаго ди Гарда не духа достатъчно силен вятър. Защото познавам малцина който могат да карат с по-голям материал на вятър 15 - 18 - 20 м/с. с платна между 3,8 - 5,2 м2  Wink и дъски по малки от 80 л.

إيفان الحياة
emo
Отнесен от вихъра
Публикации: 382

« Отговор #12 -: 08.11.2010 16:34 »

Да,наистина никой не пренебрегва голямото оборудване като цяло....аз самия си подържам 1 комплект такова. Smile
Защото наистина ако нямаш възможност да избираш прогнози и можеш да си позволиш само Уикенд карания е много по-добре да караш било то и "....найска" от колкото нищо...
Според мен неглижирането (ако има такова) не е толкова в самите квадратури,колкото в условията, в които обикновенно се карат.
Справка: Морски бриз,езера/язовири и паркета на Острова.
Особено важно е и да се смята,че има огромна разлика при каране на слаломно оборудване или формула, при возене за кеф или при състезателно каране!
Нещата са коренно различни....!!! Лично го изпитах на 2 пъти,гълтайки гипса дотолкова,че в 1ва гонка съм пълна трагедия,докато ми се успокои пулса... tequilla
Миналата година например с очите си видях Жоро как кара слаломен материял на 23м/с.... Shocked
Отделно, същия ми показа снимки как на Sylt  са правили регата на 3 метрови вълни това лято.... oops
Това вече наистина си е мъжко каране,адски трудно е и не е за всеки!
За това е добре човек да се стреми към универсалност,разбира се да има предпочитания,но и да е способен да кара на ВСЯКАКВИ условия.
Погледнете например,че напоследък все повече про-та в PWA се спускат и на слалом и на уейв....
В БГ,освен Зъболекаря,чудесен пример е и Психопата,който освен,че навремето обираше всички регати по слалом е перфектен и на вълни...
Така че тъпо е да се разделят така нещата, а ако може както вика Захо да караме всичко,най-добре! :D Drinks

Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: