01.11.2024 11:17
Новини: За водните екстремни спортове, плуване и гмуркане предлагаме екипировка на фирмите:  Bare, Sooruz, Ascan, GUL, Aquasphere, Aqualung, Beuchat, World Industries, AirHead, Sooruz, DryPak и Spokey.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 3 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: ЗАЩО СА СКЪПИ ФИНКИТЕ ЗА СЛАЛОМ И ФОРМУЛА  (Прочетена 16999 пъти)
Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« -: 10.11.2010 18:27 »

Ето затова:
http://www.youtube.com/v/NLJoKjn8Ngw?fs=1&hl=en_US Dance Dance Dance

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
Abit
Буревестник
Публикации: 855

тук-там

« Отговор #1 -: 10.11.2010 19:02 »

Нищо не разбрах.....  :-O-:  hmmmm
Mod_One
eXtreme iNside

« Отговор #2 -: 10.11.2010 19:07 »

Нищо не разбрах.....  :-O-:  hmmmm
Силата приложена върху финката е огромна, особено при завой на скорост - вуж как се изкривява ...
А има и случаи когато се чупи - усещането не е никак приятно  Sad

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
La4o
Духовит
**
Публикации: 124

« Отговор #3 -: 10.11.2010 19:10 »

http://www.youtube.com/watch?v=34VWCCRugXY

Abit
Буревестник

тук-там

« Отговор #4 -: 10.11.2010 19:32 »

Ааааааа.... ок  OK

То вярно, голямо съпротивление имало....  сега разбирам  за какво става въпрос    hmmmm
Abit
Буревестник

тук-там

« Отговор #5 -: 10.11.2010 19:53 »

Добре де малко да се отклоня..   oops

Какво всъщност става, когато при по силен вятър смениш с по малка финка? То ясно  при силен вятър по малка, при слаб по голяма, но защо...
При платната е лесно да си го обясниш.  :D
mitev
Духовит
**
Публикации: 177

Chasing the wind o_O

« Отговор #6 -: 10.11.2010 22:03 »

Добре де малко да се отклоня..   oops

Какво всъщност става, когато при по силен вятър смениш с по малка финка? То ясно  при силен вятър по малка, при слаб по голяма, но защо...
При платната е лесно да си го обясниш.  :D

На силен вятър с пуснат шверт не си ли карал ? :D
Дъската почва да се изправя и иска да те хвърли, освен това по-трудно се вземат завои.
Abit
Буревестник

тук-там

« Отговор #7 -: 10.11.2010 23:17 »

На силен вятър с пуснат шверт не си ли карал ? :D

Не съм карал с шверт, виждал съм го само на учебна дъска и RSX. Формулата няма шверт и пак прави по добър ъгъл на качване(при силен вятър).

То наистина май е доста трудно, да си го обясниш какво точно става при по малка и по голяма финка.
Да не питам значи за дебелина и твърдост?

Ми то тогава как да разбереш разликата на една финка от 50€ и друга от 200€  Shocked
Знам ли.. почнаха да ми се въртят едни такива... като боом 100% карбон, едния за 600€ другия за 1100€  hmmmm
mitev
Духовит
**
Публикации: 177

Chasing the wind o_O

« Отговор #8 -: 10.11.2010 23:37 »

Не съм карал с шверт, виждал съм го само на учебна дъска и RSX. Формулата няма шверт и пак прави по добър ъгъл на качване(при силен вятър).

То наистина май е доста трудно, да си го обясниш какво точно става при по малка и по голяма финка.
Да не питам значи за дебелина и твърдост?

Ми то тогава как да разбереш разликата на една финка от 50€ и друга от 200€  Shocked
Знам ли.. почнаха да ми се въртят едни такива... като боом 100% карбон, едния за 600€ другия за 1100€  hmmmm
Защото формулата има МЕЧ отдолу, не финка  :D  OK
metro
Вятърничав
Публикации: 212

Ветроход :)

« Отговор #9 -: 11.11.2010 00:02 »

Захо бре, много ми хареса темата ти Smile
Abit а ти имаш много добри въпроси Smile

Финките имат следните показатели: дължина, ширина, форма, дебелина, твърдост, и материал от който са направени (не се сещам за повече но ако някой се сети да казва) Всички те са важни за изработването на подходящата финка за съответния стил, обурудване и условия на които финката най-добре ще пасва Smile
Много ще се радвам ако някой даде повече информация по тази тема защото е много ПОДЦЕНЯВАНА от хората (а именно значението на финките)
Аз съм много зле на тази тема но ето малко линкчета:
http://wavegrinder.com/surf_fin_science.htm

http://www.select-hydrofoils.com/en/selector/

Tabou Twister 100l
Tabou Da Curve 73l

Gaastra - Echo 5.2, Manic 4.7, Manic 4.0
Tabou Manta 100l
Gaastra - Savage 6.7
Eddie
Модератор
Публикации: 1102

« Отговор #10 -: 11.11.2010 01:29 »

Пействам един стар пост на  BUL 77-Жоро зъболекаря:
"Размера на финката зависи от квадратурата на ветрилото и ширината на дъската.Ако се кара на леки ветрове малко по дългата финка може да даде по ранен глисаж. Също така и по широката финка.От значение е и твърдоста на финката. За по силни времена се предпочтат по твърди финки. От значение е и повърхноста на водата както и степента на соленост-в промили. В общи линии правилния избор на финки зависи от локалните условиа на спота и какъв стил караш. Едно и също ветрило може да се кара с различни финки на една и съща дъска. Правилно подбраната финка ти дава по добър ъгъл и скорост при едно и също ветрило и дъска."

Намира се в тази тема:
http://www.windsurf.bg/forum/index.php/topic,837.msg17437.html#msg17437

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
Jimmy
Полъх
*
Публикации: 90

« Отговор #11 -: 11.11.2010 09:43 »

http://www.carbonsugar.com/design/everything-you-should-know-about-fw-fins/
http://www.carbonsugar.com/design/the-ultimate-fw-board-tuning-guide/
Gaitan
Полъх
*
Публикации: 69

« Отговор #12 -: 11.11.2010 15:44 »

http://www.windsurf-scout.de/index.htm?windsurfen_infos_surfsegel_sails.htm

На немски е, някой път ще се хвана да го преведа, но има и разбираеми полезни снимки и схеми.

Хм, линка не отваря конкретно на "Финки". Отляво изберете третата позиция отгоре надолу "Surffinnen".

Exocet X-wave 103, Fanatic Falcon 90 145 l, Simmer X-flex 4.0, 5.3, Gaastra Poison 6.2, Neilpryde 7.4,
Mod_One
eXtreme iNside

« Отговор #13 -: 11.11.2010 17:34 »

Много хидродинамика .... и know how

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
Sasho Belia
Полъх
*
Публикации: 91

Tel.: +359 887 337 339 Skype: artkom-alek

« Отговор #14 -: 26.11.2010 10:50 »

Скъпи са заради различните материали и технология на изработка.
По-интересен беше подвъпросът защо размерите им са различни. Отговора не е чак толкоз сложен.
1. Съотношението площ на финката към дебелината и е нещо като хидродинамично качество на финката.
2. Финката действа като стабилизатор на движението в избраната посока. Тя абсорбира възмущаващите странични въздействия, породени от ветрилото, тялото, чопа и т.н. Оттук и от познатото свойство на водата при високи скорости да се "втвърдява" следва, че при по-ниски скорости е нужна по-голяма финка и обратното.
3. Всъщност вятърът въздейства на ветрилото като векторна сила, имаща компоненти в посока на движението на тялото и в перпендикулярна посока (има и вертикална компонента, но тя се компенсира от плаваемостта на тялото). Финката елиминира свличането по вятъра. Така че за да се качва много трябва голяма финка, при по-ниски скорости за да се качва много трябва още по-голяма финка.
4. Финката се прави от максимално твърди материали за да се повиши въпросното качество на финката, т.е. съотношението площ/дебелина на финката.
И още куп зависимости, но това са основните. Smile

Много крила, Nord Wam 5'10, Naish Global 5'8 и разни други Smile
Страници: 1 2 3 »   Най-горе
Печат
Отиди в: