Venelin
|
|
« Отговор #15 -: 13.09.2011 10:44 » |
|
След дългогодишен черноморски опит мога отговорно да заявя, че 115-литровата дъска е по-скоро гаранция за здравословен тен и задник, пълен със сух пясък от седене на плажа. Ако мислиш да караш предимно на нашето море, категорично избери по-голямата дъска. Ако решиш да я караш на по-силно време и на друго място, си купи поне още една, по-къса от стандартната финка. Това е принципният ми съвет от личен опит. Не познавам дъските на "Неш", но от гледна точна на спецификациите им, добре е да помислиш над казаното от Лукчето по-долу: По-скоро помисли над това, че Nitrix is the one board solution for freeride sailing in flat water по спецификация, а ти я искаш за нашето черноморие/язовирни условия където си има вълни. Прецени дали ще ти е достатъчно комфортен този модел за подобни условия Успех!
|
|
|
|
"Do or do not. There is no try."
Board: Fanatic Shark 145 l. Sails: 8.4 Loft O2, 6.5 BiC Cruiser, 5.2 Loft 360Free Skills: Freeride Temper: Very friendly but aggressively unpleasant when annoyed
|
|
|
daniel
Отнесен от вихъра
Публикации: 424
SeaWolf
|
|
« Отговор #16 -: 13.09.2011 11:48 » |
|
както казах бих заложил на 115, но съобразено с коментара на Еди относно това да е съвременна фрее райд дъска. Понеже не вярвам с една дъска да покрие всички случаи в БГ (пример е Дъбник, където ако има нещо то си е 10+ метра, ясен фронт)...Аз бих заложил на вариянта 2 употребявани дъски вместо една нова. 125 free ride и 105 (free ride or FSW) или 115 free ride и 94 FSW (този е предпочитаната от мен комбинация за 70кг)
Аз съм напълно съгласен и сам минах на варианта две стари за една нова.. Както по-долу беше казано: "Криза е !!!" На пазара има голям избор, така, че можеш да намериш много хубави дъски "втора ръка". Аз съм 90 кг. и за мен минимума литраж за морето (каране на по-слаб вятър, но редовно) е около 130 - 135 литра. За 70 кг. смятам, че сякаш 115 сякаш като съотношение литри/ килограми по се доближава до моето проверено съотношение, защото по-голямата, както и Eddie каза при малко по-силен вятър ще няма да можеш да я натиснеш , ще ти "лети" и "чупи"... То пък щом си бил скиор, краката ти са здрави... Въпрос на лично усещане..
|
|
|
|
Адреналинът е най-добрия наркотик.... )
|
|
|
Eddie
|
|
« Отговор #17 -: 13.09.2011 13:06 » |
|
Проблемът е,че 115 литровия Naish по спецификация може да носи като горна граница макс. 7.0м/2,което е на ръба...Така че отново се стига до извода-ако е 115л,трябва да е такава,която да има по голям рейндж на платна.Нещо като това Tabou например: http://www.tabou-boards.com/boards/2009/boards/rocket Данните са в (Tech Specs )
|
|
|
|
Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L. Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
|
|
|
tsvetelin
Вятърничав
Публикации: 238
|
|
« Отговор #18 -: 13.09.2011 13:50 » |
|
моят избор би бил Футура 111 2009/2010 240х68см, която е с 4см по широка от табуто и ще е по комфортна/бързо ще глисира на по-лек вятър
|
|
|
|
72kg. RRD Wave Thruster 231x56x76l, Exocet Cross 239x59x94l, RRD X-Fire 112 235x69 Loft Lip Wave 4.3, Gaastra ManicHD 4.7, Lip Wave 5.2, Arrows T-Force 5.9, Loft O2 6.6, Loft Switch Blade 7.8
|
|
|
WindCommander
Полъх
Публикации: 8
|
|
« Отговор #19 -: 13.09.2011 18:03 » |
|
Abit, ако все пак купя Naish, черепите ще са за теб Големите, малките разбрах,че не стават Все пак се разколебах относно дъската въпреки, че гледах още 2 ревюта, в които я дават като лесна , с най-добрата управляемост в класа си и лесен глисаж. Била перфектна на чоп. Но личните ти наблюдения са доста ценни за мен. Все пак едно е нет тест ,друго реален сбъсък с действителноста Еddie, добре заварил. Благодаря ,за твоя съвет. Честно казано като цяло болшинството от вас препоръчват 125 литра и аз клоня все повече към този литраж за първа и що годе универсална дъска. Разбира се, че ще погледна и други марки, Naish не ми плащат за да карам с тяхна дъска, не желая и да доказвам на Abit, че дъската може би и става за каране, черепи не искам Така ,че ще погледна и за AHD Fastforward и Tabou Rocket, както и за другите препоръчани дъски. valko , благодаря за споделения опит с Naish, жалко че си спестил причините да си продадеш платното Naish Boxer 6,5 кв.м. , както и дъската Naish SuperCross, явно не си бил доволен. Щеше да е полезно за хората да знаят причините, но и тази информация е достатъчна и доста плашеща Venelin, хич не ми се стои на пясъка, предпочитам някой път да се кандилкам вътре, но да "карам" колкото и смешно да звучи за карачите отколкото да не мога да влезна изобщо. В тази връзка дъска с 115 литра ще има ли плаваемост при липса на вятър с моите 70 кг. или леко ще потъва ? И как стои въпроса с вдигане на платното със стартшкота ? Или е мишън импосибъл ? Daniel, ще го мисля и това с двете дъски въпреки ,че си мисля че 2 запазени дъски на малко години с нужните платна и мачти като цяло ще ми излезнат по-скъпо от един що годе универсален комплект. Притеснителното е до колко ще използвам поне в началото по-малката дъска и дали това няма да е малко безмислена покупка. Но ще помисля и по това предложение Сега като гледам 115 или 125 е 50/50 Искам да ви благодаря за съветите ,като цяло всяко мнение ми е много полезно в тази ситуация.
|
|
|
|
|
|
|
mitev
Духовит
Публикации: 177
Chasing the wind o_O
|
|
« Отговор #20 -: 13.09.2011 18:16 » |
|
115 литра ще има ли плаваемост при липса на вятър с моите 70 кг. или леко ще потъва ? Ами зависи от платното, което ще е и върху дъската.. при вдигане е възможно повече да потъне, но е нормално.. Аз лично ти препоръчвам Starboard или JP. За tabou също чувам много положителни отзиви, но имам съвсем малък опит с тази марка и не мога да ти кажа нищо за нея. Първата ми беше Mistral Explosion 144l и останах доволен, без забележки Сегашната ми е, както казах, Starboard iSonic и съм страшно удоволетворен от нея Успех ! пс: Стана ми любопитно, би ли споделил от къде си ? по-скоро къде ще караш
|
|
|
|
|
|
|
batzarov
Полъх
Публикации: 6
|
|
« Отговор #21 -: 13.09.2011 18:21 » |
|
И аз бях пред такава дилема до скоро относно следващата ми дъска. След доста четене и съвети от специалисти реших да не рискувам с по-малък литраж от 117 -120л.! Ако напреднеш достатъчно и караш извън БГ можеш да минеш на 100 или под 100 л. Успех
|
|
|
|
Fanatic Shark 150, Fanatic Eagle 113, North Sails Natural 6.5, North Sails Duke 5,4, North Sails Hero 4,7
|
|
|
Sunny
|
|
« Отговор #22 -: 13.09.2011 18:42 » |
|
Здравей WindCommander и добре дошъл във форума Ако имаш време мини през магазина, защото има доста варианти на ново и употребявано оборудване, които мога да ти предложа. Има комплекти чисто нови 2011г по 2200лв които включват абсолютно всичко - дъска, гик, платно, мачта, удължител и всички аксесоари, за да стане пълен комплект. Има и употребявани комплект, а може да се направи и комбинация между нови и употребавани елементи и пак на много добра цена да се направимного добър комплект. Ето адреса на магазина: http://www.sunnyx3m.com/eshop/cms.php?id_cms=6Телефона ми е 0899 998599 Съни, може да се обадиш ако имаш въпроси.
|
|
|
|
Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
|
|
|
Venelin
|
|
« Отговор #23 -: 13.09.2011 18:56 » |
|
Venelin, хич не ми се стои на пясъка, предпочитам някой път да се кандилкам вътре, но да "карам" колкото и смешно да звучи за карачите отколкото да не мога да влезна изобщо. В тази връзка дъска с 115 литра ще има ли плаваемост при липса на вятър с моите 70 кг. или леко ще потъва ? И как стои въпроса с вдигане на платното със стартшкота ? Или е мишън импосибъл ? Тежа 75 кг. Миналото лято тествах 112 литрова дъска на Лимнос. Всичко беше прекрасно до момента, в който изпуснах ветрилото. Още не правя добре воден старт (да кажем става един от 10) и ваденето със стартшкот беше драматично. Всяка грешна стъпчица се наказва. Драматичен беше и оверщагът (tack). При неизчистена техника и малко по-дълго застояване пред мачтата, носът заорава. Както виждаш в подписа ми, карам 145-литрова дъска и това лято се отказах да купувам по-малка по изцяло несърфистки причини. Смяната на финката с по-къса ми позволява да си карам Шарк-а с петица без никакъв проблем - нито ме "бие" по краката, нито ми хвърчи. В последните 3 години имам по не повече от 15 карания годишно и предпочитам по-плавното напредване - не мога да си позволя да вися на брега и да чакам да раздуха, нито пък да троша кокали и матрял във водата, за да се "уча" да карам твърде малка дъска на прекалено силно за мен време. Затова и съветът ми е да вземеш по-голямата дъска на този етап. Но в крайна сметка ти си преценяваш... Аз вече съм човек "на възраст". Гоня 40-те и пр... А и за съжаление няма как да отделя повече време за каране.
|
|
|
|
Board: Fanatic Shark 145 l. Sails: 8.4 Loft O2, 6.5 BiC Cruiser, 5.2 Loft 360Free Skills: Freeride Temper: Very friendly but aggressively unpleasant when annoyed
|
|
|
Valio76
|
|
« Отговор #24 -: 13.09.2011 19:13 » |
|
Тежа 84 кг и карам 121 литра дъска без никакъв проблем ако тежах колкото теб щях да си взема исоник2010 - 111 или сега за 2012 той вече е 107литра ако трябваше да избирам и ще карам само с една дъска 115 е дъската от двата Неша. 125 е добра до 10 метра в секунда на горе трудно ще и натиснеш носа да не подскача и ще се опитва да излети. Но избора си е твой една дъска е доста компромисен варянт. Аз съм с две дъски и не мога да покрия всички ветрове покривам вятър от 4 до16 метра с двете и три платна. С формулата с 11 квадрата карам от 4до 7 метра като засили скачам на исоник 121 с 8.2 от 7 до 12 метра а от 12до 16 съм с гастра матрих 6.0 по нагоре стоя и чакам да намали за матриха или правя по- някой тегел на максимален форсаж и излизам да почивам.С матриха съм влизал пролетта 6 април при вятър до 23 метра на поривите и мога да кажа, че ми беше на ръба на възможностите и на оцеляването с този матерял, направих три тегела и дотук ми беха силите. Водата беше 6 градуса а въздуха 12
|
|
|
|
180sm. 85kg.Starbord Fytyra 67/Starboard iSonic 72sm. Carbon Reflecs, iSonic85sm Karbon Reflex. / CHALLENGER AERO+ 8.4 /SEVERNE Overdrive_R7-7.8 /SEVERNE MACH 2 -7.0 MACH4-5.0 /Rossignol HERO ELIITE ST TI R22 167sm/
|
|
|
Sunny
|
|
« Отговор #25 -: 13.09.2011 19:18 » |
|
Това за айсоника просто ме изуми..... От уиндглидер на айсоник отива право в ада
|
|
|
|
Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
|
|
|
Valio76
|
|
« Отговор #26 -: 13.09.2011 19:32 » |
|
Аз не съм обърнал внимание какво е карал до сега казвам само какво бих си взел ако съм на неговото място с неговите килограми- а то е слаломна дъска с литраж около 110 литра и 68 см-70 ширина. И дъски старборд исоник, ррд х-фире 112, фанатик фалкон,табу Манта. Ако взимах фрирайд и съм 70 кг щях да взема нещо около 125 литра понеже слаломните дъски са по- ширики в талията например моя исоник 121 в талията е широк колкото футура но 133 литра и двете дъски носят платна от 6.0 до 9.5 Значи за неговите кг слаломна дъска 110-115 литра фрирайд 125 това е според мен. От фрирайд може да си вземе фанатик шарк,табу рокет,екзосет с-крос, ф2 вантаж, старборд футура,Гп Х-ците.
|
|
|
|
180sm. 85kg.Starbord Fytyra 67/Starboard iSonic 72sm. Carbon Reflecs, iSonic85sm Karbon Reflex. / CHALLENGER AERO+ 8.4 /SEVERNE Overdrive_R7-7.8 /SEVERNE MACH 2 -7.0 MACH4-5.0 /Rossignol HERO ELIITE ST TI R22 167sm/
|
|
|
argves
Повей
Публикации: 1
|
|
« Отговор #27 -: 13.09.2011 19:49 » |
|
Никога не съм се включвал,но сипахте не сол в раната ами барут,който ще гръмне
|
|
|
|
|
|
|
Venelin
|
|
« Отговор #28 -: 13.09.2011 19:59 » |
|
Човекът последно е карал 155-литрово "Go" и казва, че ще кара предимно на Черноморието. Не знам колко време ще има да се мъчи, докато започне да се радва на 115 литрова дъска с много по-тясна талия при условия, които рядко нахвърлят 5-6 метра в секунда и налагат ветрила около 8 квадрата и нагоре. Скокът от 155 на 115 е много драматичен. И боли.
|
|
|
|
|
|
|
glum
Полъх
Публикации: 91
|
|
« Отговор #29 -: 13.09.2011 20:40 » |
|
WindCommander, много са факторите които са важни за избора ти, но нека избистрим и още един. Колко пъти годишно смяташ да я караш тази дъска?
|
|
|
|
|
|
|
|