01.11.2024 20:20
Новини: За водните екстремни спортове, плуване и гмуркане предлагаме екипировка на фирмите:  Bare, Sooruz, Ascan, GUL, Aquasphere, Aqualung, Beuchat, World Industries, AirHead, Sooruz, DryPak и Spokey.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: « 1 2 3 4 5 6 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Naish Nitrix 2011 115l vs 125l  (Прочетена 35648 пъти)
Venelin
Pro :)
Публикации: 1097

« Отговор #15 -: 13.09.2011 10:44 »

След дългогодишен черноморски опит мога отговорно да заявя, че 115-литровата дъска е по-скоро гаранция за здравословен тен и задник, пълен със сух пясък от седене на плажа. Ако мислиш да караш предимно на нашето море, категорично избери по-голямата дъска. Ако решиш да я караш на по-силно време и на друго място, си купи поне още една, по-къса от стандартната финка.

Това е принципният ми съвет от личен опит. Не познавам дъските на "Неш", но от гледна точна на спецификациите им, добре е да помислиш над казаното от Лукчето по-долу:
По-скоро помисли над това, че Nitrix is the one board solution for freeride sailing in flat water по спецификация, а ти я искаш за нашето черноморие/язовирни условия където си има вълни. Прецени дали ще ти е достатъчно комфортен този модел за подобни условия :D

Успех!

"Do or do not. There is no try."

Board: Fanatic Shark 145 l.
Sails:   8.4 Loft O2, 6.5 BiC Cruiser, 5.2 Loft 360Free
Skills:  Freeride
Temper: Very friendly but aggressively unpleasant when annoyed
daniel
Отнесен от вихъра
Публикации: 424

SeaWolf

« Отговор #16 -: 13.09.2011 11:48 »

както казах бих заложил на 115, но съобразено с коментара на Еди относно това да е съвременна фрее райд дъска.
Понеже не вярвам с една дъска да покрие всички случаи в БГ (пример е Дъбник, където ако има нещо то си е 10+ метра, ясен фронт)...Аз бих заложил на вариянта 2 употребявани дъски  вместо една нова.
125 free ride и 105 (free ride or FSW)
или
115 free ride и 94 FSW (този е предпочитаната от мен комбинация за 70кг)
Аз съм напълно съгласен и сам минах на варианта две стари за една нова.. Както по-долу беше казано: "Криза е !!!"
На пазара има голям избор, така, че можеш да намериш много хубави дъски "втора ръка".
Аз съм 90 кг. и за мен минимума литраж за морето (каране на по-слаб вятър, но редовно) е около 130 - 135 литра.
За 70 кг. смятам, че сякаш 115 сякаш като съотношение литри/ килограми по се доближава до моето проверено съотношение, защото по-голямата, както и  Eddie каза при малко по-силен вятър ще няма да  можеш да я натиснеш , ще ти "лети" и "чупи"... То пък щом си бил скиор, краката ти са здрави...
Въпрос на лично усещане..

Адреналинът е най-добрия наркотик.... Smile)
Eddie
Модератор
Публикации: 1102

« Отговор #17 -: 13.09.2011 13:06 »

Проблемът е,че 115 литровия Naish по спецификация може да носи като горна граница макс. 7.0м/2,което е на ръба...Така че отново се стига до извода-ако е 115л,трябва да е такава,която да има по голям рейндж на платна.Нещо като това Tabou например:
http://www.tabou-boards.com/boards/2009/boards/rocket

Данните са в (Tech Specs )

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
tsvetelin
Вятърничав
Публикации: 238

« Отговор #18 -: 13.09.2011 13:50 »

моят избор би бил Футура 111 2009/2010 240х68см, която е с 4см по широка от табуто и ще е по комфортна/бързо ще глисира на по-лек вятър

72kg. RRD Wave Thruster 231x56x76l, Exocet Cross 239x59x94l, RRD X-Fire 112 235x69
Loft Lip Wave 4.3, Gaastra ManicHD 4.7, Lip Wave 5.2, Arrows T-Force 5.9, Loft O2 6.6, Loft Switch Blade 7.8
WindCommander
Полъх
*
Публикации: 8

« Отговор #19 -: 13.09.2011 18:03 »

Abit, ако все пак купя Naish, черепите ще са за теб Smile Големите, малките разбрах,че не стават Smile Все пак се разколебах относно дъската въпреки, че гледах още 2 ревюта, в които я дават като лесна , с най-добрата  управляемост в класа си и лесен глисаж. Била перфектна на чоп. Но личните ти наблюдения са доста ценни за мен. Все пак едно е нет тест ,друго реален сбъсък с действителноста  :D

Еddie, добре заварил. Благодаря ,за твоя съвет. Честно казано като цяло болшинството от вас препоръчват 125 литра и аз клоня все повече към този литраж за първа и що годе универсална дъска. Разбира се, че ще погледна и други марки, Naish не ми плащат за да карам с тяхна дъска, не желая и да доказвам на  Abit, че дъската може би и става за каране, черепи не искам  :D Така ,че ще погледна и за AHD Fastforward и Tabou Rocket, както и за другите препоръчани дъски.

valko , благодаря за споделения опит с Naish, жалко че си спестил причините да си продадеш платното Naish Boxer 6,5 кв.м. , както и  дъската Naish SuperCross, явно не си бил доволен. Щеше да е полезно за хората да знаят  причините, но и тази информация е достатъчна и доста плашеща Smile

Venelin, хич не ми се стои на пясъка, предпочитам някой път да се кандилкам вътре, но да "карам" колкото и смешно да звучи за карачите отколкото да не мога да влезна изобщо. В тази връзка дъска с 115 литра ще има ли плаваемост при липса на вятър с моите 70 кг. или леко ще потъва ? И как стои въпроса с вдигане на платното със стартшкота ? Или е мишън импосибъл ? Smile

Daniel, ще го мисля и това с двете дъски въпреки ,че си мисля че 2 запазени дъски на малко години с нужните платна и мачти като цяло ще ми излезнат по-скъпо от един що годе универсален комплект. Притеснителното е до колко ще използвам поне в  началото по-малката дъска и дали това няма да е малко безмислена покупка. Но ще помисля и по това предложение Smile

Сега като гледам 115 или 125 е 50/50 Smile

Искам да ви благодаря за съветите ,като цяло всяко мнение ми е много полезно в тази ситуация.
mitev
Духовит
**
Публикации: 177

Chasing the wind o_O

« Отговор #20 -: 13.09.2011 18:16 »

Цитат
115 литра ще има ли плаваемост при липса на вятър с моите 70 кг. или леко ще потъва ?
Ами зависи от платното, което ще е и върху дъската.. при вдигане е възможно повече да потъне, но е нормално..

Аз лично ти препоръчвам Starboard или JP. За tabou също чувам много положителни отзиви, но имам съвсем малък опит с тази марка и не мога да ти кажа нищо за нея.
Първата ми беше Mistral Explosion 144l и останах доволен, без забележки Wink Сегашната ми е, както казах, Starboard iSonic и съм страшно удоволетворен от нея  (:-pp)

Успех !  Drinks

пс: Стана ми любопитно, би ли споделил от къде си ? по-скоро къде ще караш
batzarov
Полъх
*
Публикации: 6

« Отговор #21 -: 13.09.2011 18:21 »

И аз бях пред такава дилема до скоро относно следващата ми дъска. След доста четене и съвети от специалисти реших да не рискувам с по-малък литраж от 117 -120л.!  Wink Ако напреднеш достатъчно и караш извън БГ можеш да минеш на 100 или под 100 л. Успех OK

Fanatic Shark 150, Fanatic Eagle 113, North Sails Natural 6.5, North Sails Duke 5,4, North Sails Hero 4,7
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #22 -: 13.09.2011 18:42 »

Здравей WindCommander и добре дошъл във форума hi
Ако имаш време мини през магазина, защото има доста варианти на ново и употребявано оборудване, които мога да ти предложа. Има комплекти чисто нови 2011г по 2200лв които включват абсолютно всичко - дъска, гик, платно, мачта, удължител и всички аксесоари, за да стане пълен комплект. Има и употребявани комплект, а може да се направи и комбинация между нови и употребавани елементи и пак на много добра цена да се направимного добър комплект.
Ето адреса на магазина:
http://www.sunnyx3m.com/eshop/cms.php?id_cms=6
Телефона ми е 0899 998599 Съни, може да се обадиш ако имаш въпроси.

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Venelin

« Отговор #23 -: 13.09.2011 18:56 »

Venelin, хич не ми се стои на пясъка, предпочитам някой път да се кандилкам вътре, но да "карам" колкото и смешно да звучи за карачите отколкото да не мога да влезна изобщо. В тази връзка дъска с 115 литра ще има ли плаваемост при липса на вятър с моите 70 кг. или леко ще потъва ? И как стои въпроса с вдигане на платното със стартшкота ? Или е мишън импосибъл ? Smile
Тежа 75 кг. Миналото лято тествах 112 литрова дъска на Лимнос. Всичко беше прекрасно до момента, в който изпуснах ветрилото. Още не правя добре воден старт (да кажем става един от 10) и ваденето със стартшкот беше драматично. Всяка грешна стъпчица се наказва. Драматичен беше и оверщагът (tack). При неизчистена техника и малко по-дълго застояване пред мачтата, носът заорава.

Както виждаш в подписа ми, карам 145-литрова дъска и това лято се отказах да купувам по-малка по изцяло несърфистки причини. Смяната на финката с по-къса ми позволява да си карам Шарк-а с петица без никакъв проблем - нито ме "бие" по краката, нито ми хвърчи. В последните 3 години имам по не повече от 15 карания годишно и предпочитам по-плавното напредване - не мога да си позволя да вися на брега и да чакам да раздуха, нито пък да троша кокали и матрял във водата, за да се "уча" да карам твърде малка дъска на прекалено силно за мен време.

Затова и съветът ми е да вземеш по-голямата дъска на този етап. Но в крайна сметка ти си преценяваш... Аз вече съм човек "на възраст". Гоня 40-те и пр... :D А и за съжаление няма как да отделя повече време за каране.

Valio76
Windmaster
Публикации: 522

Някой живеят, за да карат, аз карам, за да живея!

« Отговор #24 -: 13.09.2011 19:13 »

Тежа 84 кг и карам 121 литра дъска без никакъв проблем ако тежах колкото теб щях да си взема исоник2010 - 111 или сега за 2012 той вече е 107литра ако трябваше да избирам и ще карам само с една дъска 115 е дъската от двата Неша. 125 е добра до 10 метра в секунда на горе трудно ще и натиснеш носа да не подскача и ще се опитва да излети. Но избора си е твой  една дъска е доста компромисен варянт. Аз съм с две дъски и не мога да покрия всички ветрове покривам вятър от  4 до16 метра с двете и три платна. С формулата с 11 квадрата карам от 4до 7 метра като засили скачам на исоник 121 с 8.2 от 7 до 12 метра а от 12до 16 съм с гастра матрих 6.0 по нагоре стоя и чакам да намали за матриха или правя по- някой тегел на максимален форсаж и излизам да почивам.С матриха съм влизал пролетта 6 април  при вятър до 23 метра на поривите и мога да кажа, че ми беше на ръба на възможностите и на оцеляването с този матерял, направих три тегела и дотук ми беха силите. Водата беше 6 градуса а въздуха 12

180sm. 85kg.Starbord Fytyra 67/Starboard iSonic 72sm. Carbon Reflecs, iSonic85sm Karbon Reflex. / CHALLENGER AERO+ 8.4 /SEVERNE Overdrive_R7-7.8 /SEVERNE MACH 2 -7.0 MACH4-5.0 /Rossignol HERO ELIITE ST TI R22 167sm/
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #25 -: 13.09.2011 19:18 »

Това за айсоника просто ме изуми..... Shocked От уиндглидер на айсоник отива право в ада :#@:

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Valio76
Windmaster
Публикации: 522

Някой живеят, за да карат, аз карам, за да живея!

« Отговор #26 -: 13.09.2011 19:32 »

Аз не съм обърнал внимание какво е карал до сега казвам само какво бих си взел ако съм на неговото място с неговите килограми- а то е слаломна дъска с литраж около 110 литра и 68 см-70 ширина. И дъски старборд исоник, ррд х-фире 112, фанатик фалкон,табу Манта. Ако взимах фрирайд и съм 70 кг щях да взема нещо около 125 литра понеже слаломните дъски са по- ширики в талията например моя исоник 121 в талията е широк колкото футура но 133 литра и двете дъски носят платна от 6.0 до 9.5 Значи за неговите кг слаломна дъска 110-115 литра фрирайд 125 това е според мен. От фрирайд може да си вземе фанатик шарк,табу рокет,екзосет с-крос, ф2 вантаж, старборд футура,Гп Х-ците.

180sm. 85kg.Starbord Fytyra 67/Starboard iSonic 72sm. Carbon Reflecs, iSonic85sm Karbon Reflex. / CHALLENGER AERO+ 8.4 /SEVERNE Overdrive_R7-7.8 /SEVERNE MACH 2 -7.0 MACH4-5.0 /Rossignol HERO ELIITE ST TI R22 167sm/
argves
Повей

Публикации: 1

« Отговор #27 -: 13.09.2011 19:49 »

Никога не съм се включвал,но сипахте не сол в раната ами барут,който ще гръмне storm  :D
Venelin

« Отговор #28 -: 13.09.2011 19:59 »

Човекът последно е карал 155-литрово "Go" и казва, че ще кара предимно на Черноморието. Не знам колко време ще има да се мъчи, докато започне да се радва на 115 литрова дъска с много по-тясна талия при условия, които рядко нахвърлят 5-6 метра в секунда и налагат ветрила около 8 квадрата и нагоре. :-O-: Скокът от 155 на 115 е много драматичен. И боли.

glum
Полъх
*
Публикации: 91

« Отговор #29 -: 13.09.2011 20:40 »

WindCommander, много са факторите които са важни за избора ти, но нека избистрим и още един. Колко пъти годишно смяташ да я караш тази дъска?
Страници: « 1 2 3 4 5 6 »   Най-горе
Печат
Отиди в: