LamiataSpaska
Полъх
Публикации: 51
|
|
« Отговор #15 -: 07.08.2006 14:13 » |
|
тоест като съм преместила базата крайно напред (като почна да ми прекачва дъската) е трябвало да кача и гика малко нагоре? Мислите ли, че 2-3 см имат чак толкова голямо значение? Na site-a na Simmer Sails imashe predi mnogo hubavo upatvane za tova (tarsih go sega i ne moga da go nameria). Spomniam si che osnovata na machtata se mesti s 1 santimetar napred ili nazad, a gika s 2 mislia. Taka che s 3 mnogo moje da se promeni. Az gika vinagi si go darja gore-dolu na edno miasto i ako mi kachva ili pada daskata mestia osnovata na machtata, opavam po-dobre platnoto i v kraen sluchai mestia kaishkite na daskata (shtoto me marzi, ne zashtoto ne e vajno)
|
|
|
|
|
|
|
misteryCo
Полъх
Публикации: 80
|
|
« Отговор #16 -: 09.08.2006 21:17 » |
|
Когато базата е напред: - натиска дъската надолу (желателно при чоп и силен вятър) - по-лесно изглисирва - по-ниска скорост - по-малка маневреност Мерси много Юли, ще се пробвам при първа възможност с позиции на мачтата по-назад да видя какаво ще стане. Дано има и нормален вятър че миналата събота така въртеше на Искъра че и хората с много повече опит от мен се полакваха, а аз първоначално си мислех че проблема си е само в мен .
|
|
|
|
Good decisions comes from experience, but experience comes from bad decisions.
|
|
|
Юли
|
|
« Отговор #17 -: 10.08.2006 10:37 » |
|
Да добавя, че това не са закони а правила! Цялостната настройка зависи от всички тези правила (височина на гика, размер на платното, колко е опънато, къде е базата, къде е финката, колко е размера на финката, къде са налъмите, къде са лапичките, колко си висок....тежък...) и пълната комбинация между тях позволява да се кара в условия които надхвърлят зададените от производителя.
|
|
|
|
Аз съм легенда Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3 Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96 Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0 Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
|
|
|
Odin
|
|
« Отговор #18 -: 10.08.2006 11:05 » |
|
Като каза налъми, за да не отваряме нова тема. Има ли правила за позициониране на налъмите. Каква е разликата когато отзад на дъската има един налъм централно разположен по оста и когато са два успоредни?
|
|
|
|
RRD Z-ride 133, GunSails Nexus 6,6 GunSails Future, 5,5 GunSails Cannonbal 7,5
|
|
|
Юли
|
|
« Отговор #19 -: 10.08.2006 12:18 » |
|
Като каза налъми, за да не отваряме нова тема. Има ли правила за позициониране на налъмите. Каква е разликата когато отзад на дъската има един налъм централно разположен по оста и когато са два успоредни? Първо трябва да са на удобно място (ако са максимално разделечени а ти си нисък ще си почти на шпагат ). Когато си с един налъм трябва да караш по-изправен (Wave, Freestyle) и дъската е по маневрена, когато си с два можеш да натискаш повече и да караш с по-голяма скорост или да качваш повече.
|
|
|
|
Аз съм легенда Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3 Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96 Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0 Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
|
|
|
chill
|
|
« Отговор #20 -: 10.08.2006 12:56 » |
|
Също така, на някои дъски просто няма място за два налъма отзад Конфигурация от два налъма отзад, разположени близо до борда, осигурява по-голям лост, чрез който да се противодейства на стремежа на финката да обърне дъската, т.е. позволява контролирането на по-големи сили - следователно позволява по-големи финки и/или скорости.
|
|
|
|
Sails: Severne Convert 2016 7.5 Ezzy Wave SE 5.8 Ezzy Wave SE 4.7 Boards: Starboard Kombat 106L Starboard Kode 123L --- Pain is weakness leaving the body
|
|
|
chill
|
|
« Отговор #21 -: 11.08.2006 10:57 » |
|
wave-платната са малки, т.е. за по-силен вятър, а, цитирам, силата нараства пропорционално на квадрата на скоростта на вятъра, край на цитата Например, ако използваме следната таблица ще видим, че при 5bft при разлика в скоростта 2.7 м/с, разликата в налягането е 3.21 кг/м^2, докато при 7bft при разлика в скоростта 3.2 м/с (т.е. почти същата разлика в скоростта) разликата в налягането е 6.32 кг/м^2 (т.е. почти два пъти повече). В заключение, ако големите карачи не им пука къде е мачтата, въженцата, налъмите, гика и просто се мятат и карат, евалла, да се мятат и да карат - аз не мога, за мен всичко това има значение и аз си ги нагласям постоянно. Точка.
|
|
|
|
Sails: Severne Convert 2016 7.5 Ezzy Wave SE 5.8 Ezzy Wave SE 4.7 Boards: Starboard Kombat 106L Starboard Kode 123L --- Pain is weakness leaving the body
|
|
|
LamiataSpaska
Полъх
Публикации: 51
|
|
« Отговор #22 -: 13.08.2006 01:08 » |
|
Да ви кажа, удобно е човек да си отбелязва на платното колко високо е бил гика и да си го сложи където трябва. Няколко точки с фулмастер на дъската също не пречат. Също и с въженцата, може да се отбележи.
|
|
|
|
|
|
|
misteryCo
Полъх
Публикации: 80
|
|
« Отговор #23 -: 14.08.2006 10:49 » |
|
Юли, много благодаря за съвета, вчера бях на искъра и пробвах с изместена по-назад база и наистина дъската стана 2 пъти по повратлива и управляема , е когато имаше силни пориви става малко по-трудно, но тъй като те бяха по-малко, карах с такава настройка и бях мнооого доволен от това как се държа дъската. Не съм можел и да си представя че позицията на базата може да има такъв голям ефект върху управляемоста и съответно удоволствието, не ми се налагаше да се боря като прасе с тиква . Може би помогна и това че един човек на близо ми помогна да си ригна по-добре платното и ме накара да си натегна малко латите. Но съм убеден че основния ефект идва от позицията на базата.
|
|
|
|
Good decisions comes from experience, but experience comes from bad decisions.
|
|
|
|
dr bre
Вятърничав
Публикации: 205
|
|
« Отговор #25 -: 17.08.2006 14:05 » |
|
Здравейте и от мен! Това открих в windsurfingmag миналото лято и го снимах, защото ми беше интересно. Таблицата касае точно размера на финките според размера на платното и ширината на дъската на 1 фут /около 30см/ от опашката.
|
|
|
|
|
|
|
drv
Вятърничав
Публикации: 264
|
|
« Отговор #26 -: 10.08.2007 19:57 » |
|
Между другото изчетох темата за размерите и формата на финката, и не можах да си отговоря на следния въпрос - Какъв е проблема ако финката е по голяма - например на моята дъска е оригиналната финка е 52 см. а платанта са ми 6 и 7,5 м2 - при тези квадратури по калкулатора излизат доста по малки размери? Аз като начинаещ трябва ли да обръщам внимание на това и да сменям финката в зависимост от платното?
|
|
|
|
Boards - Starboard Futura 154/90см., Starboard Futura 124/76см., Starboard iSonic 111/68 см. Sails - Neilpryde RS:Slalom 9,5, H2 Racing 8,7; H2 Racing 7,7; RS:Racing 6,7 Weight: 110 kg
|
|
|
SHMIT
|
|
« Отговор #27 -: 11.08.2007 20:42 » |
|
Аз изпробвах какво става ако сложиш твърде голяма финка. На 130л дъска със заводска финка 36см сложих финка 49см. Ефекта беше все едно някой се е хванал отзад за дъската. При точен за платното с което бях вятър, нямах никакъв шанс да изглисирам. Друг случай. Бях си забравил 49сантиметровата финка, която ми е за 160л дъска. Аnna F2 имаше една трийсет и кусур сантиметрова финка в повече. Дъската се държеше все едно е без финка. Движех се единствено на страни. Явно играта с финките трябва да става в доста по-маки граници , 3-4 см. максимално. То най вероятно производителят на дъските си е дал параметри за възможните финки с които може да се кара съответната дъска
|
|
|
|
|
|
|
Юли
|
|
« Отговор #28 -: 12.08.2007 11:10 » |
|
Обикновенно не дават такива данни а просто препоръчителен размер (този който е към дъската), а някои дъски идват с две финки. По принцип и формата е от значение, но естествено ако надхвърлиш с много повече който и да е детайл от екипировката - резултатът ще е неприятен. Аз винаги карам с по-малка или оригиналната финка, освен на голямата си дъска която е с цели три сантиметра над дадената от производителя. Често комбинирам две финки точно защото използвам долната граница на възможностите им.
|
|
|
|
|
|
|
Robby Naish
Вятърничав
Публикации: 249
|
|
« Отговор #29 -: 14.08.2007 17:22 » |
|
Явно играта с финките трябва да става в доста по-маки граници , 3-4 см. максимално. Когато си с по-малка финка можеш да компенсираш с избутване трака напред или финката напред ако ти го позволява бокса..
|
|
|
|
The Best Of The Best
|
|
|
|